Da li roboti i veštačka inteligencija stvarno mogu da zamene ljude?

, IT

Industrijski roboti u globalnoj proizvodnji su produktivni i kvalitetni kao ljudi. Njihova primena u tome se povećava, jer oni u globalnoj proizvodnji svakako mogu da zamene ljude. Tako robot na primer može zavarivati i pakovati proizvode. U Americi postoje roboti koji dostavljaju hranu koja je naručena preko interneta na kućnu adresu, a u Dubaiju i Japanu postoje roboti koji su konobari. Da li može robot zameniti čoveka copywriter-a ili frizera na primer? I da li počinje četvrta industrijska revolucija primenom veštačke inteligencije?

Potencijal veštačke inteligencije postoji u medicini, o čemu se sve više govori i tumači. Roboti kao veštačka inteligencija koriste se u medicini kao asistenti za šest operacija, a jedan američki doktor razmatra uvođenje AI asistenta koji bi zamenom doktorovog upisivanja pacijentovih stanja u elektronskim zdravstvenim kartonima doveo do efikasnijeg doktorovog rada.

Ali, da li roboti mogu da zamene doktore? „Roboti ne mogu da budu doktori. Kompjuteri donose bolje odluke od ljudskih bića, ali sigurno niko od nas neće verovati više kompjuteru nego lekaru. Lekar nas savetuje, a mašine propisuju šta da radimo”, rekao je Martin Ris, britanski kosmolog i astrofizičar na Sajmu knjiga u Beogradu 2019. godine. On je izdao knjigu „O budućnosti”, u kojoj govori o budućnosti sa robotima. Po njemu, roboti neke veoma manuelne poslove neće nikada zameniti kao npr. vodoinstalatera i baštovana zbog fine manuelne manifestacije tog zanata a kancelarijske poslove preuzeće veštačka inteligencija.

Najveća američka banka JpMorgan Chase je objavila da imaju AI copywriter-a koji piše bolje reklame od čoveka. Po njima, Persadova „veštačko-inteligentna pisaća mašina” je napisala reklame koje su proizvele veći uspeh nego ljudi copywriter-i. Istina je da za ovaj posao čovek ima logiku, stil i kreativnost koju roboti nemaju. Oni su „mehanički”, čekaju instrukcije i za pisanje, pa zbog toga ne mogu nikad zameniti čoveka.

Što se tiče četvrte industrijske revolucije, imamo primer kao dokaz da je već počela. U Dubaiju je 2019. godine otvorena prva fabrika na svetu koja koristi robote u proizvodnji registarskih tablica vozila, kapaciteta 33 000 tablica dnevno. Fabrika, koja se nalazi u Customers Happiness Centre u Deiri, koristi tehnologiju četvrte industrijske revolucije i primenjuje veštačku inteligenciju u štampanju registarskih tablica. U ovom sistemu, robot prima elektronske naloge za štampanje putem sistema e-Licensing i počinje da štampa tablice bez ljudske intervencije. 

Dakle, čoveka copywriter-a i frizera ne može zameniti robot. Čovek će u takvim poslovima biti uspešniji. Očigledno je da će veštačka inteligencija više napredovati i imati raznovrsniju primenu nego što ima danas. Nove ideje i primene su sve zanimljivije, kao na primer ideja da Japanci i Amerikanci žele da naprave robota koji će im pomoći da istraže površinu Meseca.

Izvori:

www.blic.rs

www.politika.rs

www.govtech.com

www.economist.com

Slike: pixabay.com

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3377705


Autor: Katarina Ranković