Kako uspešno proći razgovor za posao (1.deo)

, KARIJERA

Dan kada imate zakazan razgovor za posao može preokrenuti Vaš život. Ako se sve pravilno uradi, karijera će krenuti uzlaznom putanjom, imaćete odličan posao i veliku platu.

Bez obzira na to što većina ima dobar CV, mučne razgovore za posao retko ko može da zaobiđe. Za neke je razgovor za posao jedina šansa da ostave dobar utisak o sebi, pogotovu kada nemaju dovoljno iskustva i malo stavki u CV-u.

I kako se onda treba ponašati da bi se impresionirao potencijalni poslodavac? Šta se može, a šta ne može reći? Kako se pravilno pripremiti?

Pokušaćemo da odgovorimo na sva ova pitanja u nastavku članka. I tako, budite se sa osećajem pozitivne treme i nivo stresa je na prihvatljivom nivou, a glava bistro razmišlja. Pokušajte da celo jutro budete nasmejani, iako ste uplašeni zbog onog što sleduje.Kada stignete u kompaniju, srce počinje jače da kuca, a kada ulazite u kancelariju na razgovor, bukvalno Vam iskače iz grudi. Javlja se nervoza, strah i nesigurnost. Ako vam je ova situacija poznata, to znači da najverovatnije niste bili pažljivo pripremljeni za razgovor.

Prvo da odgovorimo na jedno od najvažnijih pitanja: zašto se nervoza ipak javlja? Činjenica je da mnogi ljudi ne vole neizvesnost, kao što bi na primer bilo: kako će biti opremljena kancelarija za razgovor, ko će biti u njoj, koja pitanja će se postavljati i kako tačno treba da se ponašate. Važno je napomenuti i da normalan nivo stresa može pomoći. Ali ako ste se pažljivo pripremili, probali pred ogledalom ili sa prijateljima, nervoza će se značajno smanjiti.

Zaključujemo da je priprema veoma potrebna. Priprema je neophodna u mnogim životnim sferama i ne bi trebalo da je zaobiđete i pred razgovor za posao: ako zablistate u ovom polučasovnom razgovoru, to iz korena može promeniti Vaš životni tok.

Nastavak sledi naredne nedelje…

Izvor: https://4brain.ru/blog/

Pripremila: Marija Ignjatović