Kroz drugačiji Beograd – U BOOKI

, PULS GRADA

Skriveno, a u centru grada, postoji jedno mesto u kome uz kolač sa malinama završiš u Napulju, Tokiju, Parizu. Iz glavne ulice u Beogradu slučajno ili još bolje namerno, skreneš u jednu malu, sporednu, da pobegneš od gužve i stigneš tu. U Booku. U tišinu. U knjižaru, a i kafeteriju. U Cara Lazara 12.

Na svakoj strani i u svakom uglu, od poda do plafona su knjige. Miris novih stranica širi se po prostoru i stapa se sa šarenim koricama. I onda samo poželiš da se raskomotiš u fotelji i čitaš uz čašu mleka, kolač. Možeš. Samo izabereš knjigu, popneš se na platformu i iz druge persektive gledas i na knjige i na knjižaru. Pod nogama pucketa drveni parket, hladi se kafa, knjiga čeka na stolčiću uz lampu. Balkon je dnevna soba.

Izdavačka kuća Booka pokrenuta je kao porodični projekat Ivana Bevca i njegove supruge Nike.  Ona nudi atraktivnu, novu književnost.

Spisak njihovih knjiga počinje negde južno od granice, u Makedoniji od Rumene Bužarovske. Putuje zapadno od sunca u Napulj kod Elene Ferante i završava se negde istočno od raja u Tokiju, sa Murakamijem.

Ne izostavljaju ni jednog autora koji je promenio svetsku, modernu književnost. Uvode u ono najbolje iz savremene književnosti, za šta bi verovatno ostali uskraćeni. Radi su da daju preporuku za čitanje, porazgovaraju o knjigama  i ispričaju dogodovštinu o piscu. Oni su svojim kupcima omogućili pravi način da budu moderni.

Trenutno na top listi:

  1. Snaga – Naomi Alderman ( „ Snaga je fascinantan pogled na to šta bi svet mogao biti ako bi hiljade godina seksizma otišle na drugu stranu… u celini, narativ se čini domišljatim. Vredan je pažnje svake žene i, naravno muškarca.“ – Times)
  2. Dani napuštenosti – Elena Ferante ( „ Ferante opisuje žensko iskustvo toliko intimno i toliko živopisno da se čini da autorku možda poznaje i lično.“ – New York Magazine)
  3. U vrtu ljudoždera – Lejla Slimani ( „Nijedan muškarac se ne bi usudio da napiše ovako nešto.“ Alan Mabanku, pisac)
  4. Selidba – Miljenko Jergović
  5. Besmrtnici – Kloi Bendzamin