Zimska čarolija u duhu Beogradske filharmonije

, AKTUELNO

Neobičnim programom i uočljivim poboljšanjem umetničkog kvaliteta, orkestar pod upravom Gabrijela Felca uspeo je i tog petka da zaseni svoju publiku simfonijom stastavljenom od više različitih delova. U zimskoj mećavi, muzička čarolija se nekako talasala…

U Zadužbini Ilije M. Kolarca pod elementom „Vatre“, Beogradska filharmonija je ponovo nastupila u punom sastavu pod upravom svog glavnog dirigenta Gabrijela Felca i muzikom zasenila sve prisutne. Bez pauze, s velikom koncentracijom, po prvi put, predstavljena je Simfonija br 3. u ha-molu, „Ilja Muromec“, čuvenog Rajnholda Glijera.

Jedno od Glijerovih najvećih ostvarenja, odaje priznanje bogatoj ruskoj prošlosti, čineći je još slikovitijom i uzbudljivijom kroz jedinstven spoj istorijskih i fiktivnih ličnosti. Lik Ilje Muromca prikazuje se u prvom delu kao „Lutajući hodočasnik“, vitez i monah drugog reda, koji je kanonizovan u ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Dalja tri dela predstavljene Simfonije, u različitom tonskom spektru, oslikale su Iljino susretnje sa „Slavujem – razbojnikom“, „gozbu kneza Vladimira“, i trijumfalne ishode „Podviga i okamenjenja“ Ilje.

Sledeći koncert Beogradske filharmonije je u petak, 9. marta 2018. godine, u oviru elementa „Zemlja“, s početkom u 20 časova.

Tatjana Vujović  

Izvor fotografije: Marko Đoković