Festival dramskih sekcija “Kulturica” u Akademiji 28

, AKTUELNO

Kulturica je festival dramskih sekcija srednjih škola koji se realizuje drugu godinu zaredom. Održava se u Akademiji 28, a učestvuje šest beogradskih srednjih škola tokom dva festivalska dana 6. i 7. novembra. Prvog dana nastupaju Šesta, Deseta beogradska gimnazija i “PKB” srednja škola, dok drugog dana nastupaju Četvrta, Deveta i Dvanaesta beogradska gimnazija. Oba festivalska dana se otvaraju u 17 časova. Karte su u prodaji od utorka 31. oktobra, po ceni od 200 dinara, na blagajni Akademije 28 i važe za jedan festivalski dan!

Na kraju svakog dana, biće izabrana pobednička predstava i dodeljene nagrade za najboljeg glavnog glumca i glumicu, kao i za najbolju sporednu ulogu. Pobedničke predstave imaće i priliku da učestvuju u kulturnoj manifestaciji „Noć pozorišta“ koja se održava 25. novembra u Beogradu.

Plan programa za oba dana:

17:00 – 17:10       Otvaranje festivala

17:10 – 18:10       Prva predstava

18:10 – 18:20       1. pauza

18:20 – 19:20       Druga predstava

19:20 – 19:30       2. pauza

19:30 – 20:30       Treća predstava

20:30 – 21:00       Proglašenje pobednika i dodela nagrada

Ekipa Šeste beogradske gimnazije izvodiće dramu Borislava Pekića “Generali ili Srodstvo po oružju“ o dva oficira, brigadnom đeneralu u penziji Đorđiju NJegovanu i pukovniku Blauringu. Putem njihovih  strateških ekspertiza i analiza, sve vojske sveta postaju olovni vojnici u stravičnoj dečjoj igri sa milionima žrtava.

Ekipa Desete gimnazije izvodi predstavu “U potpalublju“ rađenu po istoimenom debitantskom romanu ovenčanim Ninovom nagradom.  Radnja je smeštena u vreme početka rata u SFRJ, 1991. godine.

Pobednička predstava u 2016. godini

Ekipa srednje “PKB” škole izvodi predstavu “Od krovova do perona“ koja oslikava stanje u državi, društvu i porodici kroz duše tri mlada ljubavna para. Različite percepcije vremena u kome žive, određuju njihove dalje puteve.  Uprkos sukobima i razlikama, oni uspevaju da razviju empatiju , da budu oslonac jedni drugima i prihvate put nade i ljubavi.

Ekipa Četvrte gimnazije izvodi predstavu „Sve o smrti“, omaž kultnom filmu ,,All That Jazz“. U centru radnje je nadareni koreograf koga je sopstveni nagon, doveo do uništenja. Radnja prikazuje put čoveka koji pred smrt doživljava neobične susrete da stvarnim i nestvarnim, prožeto muzičkim i plesnim numerama.

Ekipa Devete gimnazije izvodi predstavu “Nada” koja predstavlja skup monologa o ljudskoj usamljenosti. Svedena na minimum scenskog prostora u odsustvu scenografije, ona samo naglašava individualnost i  patnju ljudskog bića.

Ekipa Dvanaeste gimnazije izvodiće predstavu “3096 dana”, baziranu na priči Nataše Kampuš, koja je 3096 dana provela u podrumu svog otmičara Volfganga Priklopila. Na sceni se odvijaju dve radnje – policijska stanica u kojoj Nataša daje izveštaj odmah po bekstvu i život  u njenoj “sobi”.

Cilj festivala je da podrži mlade i talentovane ljude,  dok sa druge strane promoviše kulturu i umetnost među mladima. Kulturica će i ove godine će biti podržana od strane brojnih pozorišta, muzeja, izdavačkih kuća i medija, dok kao žiri samog festivala će se pojaviti brojna poznata lica naše kako pozorišne tako i filmske scene.

Centar za razvoj ideja je nevladina organizacija čiji je fokus podsticanje razvoja kreativnih ideja kod mladih, dok su glavni ciljevi unapređivanje njihovog položaja u društvu, ukazivanje na aktuelne probleme i realizaciju različitih programa za njihovu edukaciju, uglavnom u  oblastima preduzetništva, kulture i ekologije.

 

Izvor: Centar za razvoj ideja