Izložba „Boje života“ u Obrenovcu otvorena do 31. oktobra

, AKTUELNO

Izložba “Boje života”, koju su organizovala SOS Dečija sela Srbija otvorena je danas u Sportsko – kulturnom centru Obrenovac, uz prisustvo predstavnika lokalnih institucija i organizacija, ambasada, medija, lokalnog stanovništva i izbeglica koje borave u Prihvatnom centru Obrenovac. Izložba će trajati do 31. oktobra 2017. i svi zainteresovani je do tada mogu pogledati u Galeriji Sportsko – kulturnog centra Obrenovac.

Radovi prikazani na izložbi nastali su na likovnim radionicama koje su SOS Dečija sela Srbija, uz pomoć akademskog slikara Miloša Ostojića, tokom aprila 2017, organizovala za decu i mlade u Prihvatnim centrima Adaševci i Principovac, kao i na kreativnim i umetničkim radionicama u Prihvatnom centru Obrenovac.

Likovne radionice, kao deo okupacionih aktivnosti koje SOS Dečija sela sprovode sa izbeglicama, u okviru programa „Solidarnost“, naišle su na veliko interesovanje i izazvale jako dobar efekat među korisnicima koji su na njima otkrili sve mogućnosti koje umetnost pruža i iskoristili priliku da univerzalnim jezikom umetnosti iskažu svoju kreativnost i podele osećanja.

Pored 129 umetničkih radova i crteža, na izložbi „Boje života“ biće prikazano i 29 fotografija Abuzara Soultanija, fotografa koji dolazi iz Irana, već duže vreme boravi u Prihvatnom centru Adaševci i često volonterski pomaže u realizaciji aktivnosti koje SOS Dečija sela organizuju u ovom prihvatnom centru.

Izložba „Boje života“ već je prikazana u Šidu i Beogradu, gde je naišla na veliko interesovanje, a nakon Obrenovca obići će i druge lokacije u Srbiji na kojima su SOS Dečija sela angažovana na pružanju podrške izbeglicama, sa ciljem upoznavanja sa drugim kulturama i ukazivanja na potrebe izbeglica i teškoće sa kojima se one suočavaju.

Program urgentne pomoći „Solidarnost“ pokrenut je u avgustu 2015. godine, sa ciljem pružanja materijalne pomoć i psihosocijalne podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog Istoka, na njihovom putu kroz Srbiju. SOS Dečija sela Srbija obezbedila su Sigurna mesta za decu, Kutak za majku i dete, porodični kutak,  IT kutak, podršku “Super autobusa” i mobilnih timova, koji distribuiraju materijalnu i nematerijalnu pomoć, podšku timova za zaštitu dece, kao i podršku nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama, kroz jačanje njihovih kapaciteta za odgovor na izbegličku krizu.

SOS Dečija sela Srbija su humanitarna, nevladina organizacija, posvećena dobrobiti dece – brizi o deci bez roditeljskog staranja, i jačanju snaga porodica i zajednica u brizi o svojoj deci i očuvanju njihove bezbednosti, kao preventivnoj meri protiv napuštanja i zanemarivanja dece. U Srbiji smo prisutni od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centre za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, Program podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu, program hitne pomoći realizovan zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i program hitne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.