Biblioteka | Kako snovi postaju ciljevi?

, AKTUELNO

Ako imate snove koji vas ostavljaju bez daha kada o njima razmišljate, a sa druge strane nemate pojma kako da ih ostvarite, onda je pravo vreme da uzmete u ruke ,,Ciljeveˮ Brajana Trejsija. Ovo je knjiga koja je mene vinula u visine motivacije, volje i preduzimljivosti. Ovo je knjiga koju bih poklonila svim dragim osobama, jer želim da osete taj nalet sreće koji je u meni probudila.

Za koga je knjiga ,,Ciljeviˮ Brajana Trejsija?

Knjiga je za sve koji su spremni da preduzmu nešto kako bi napredovali u životu. Knjiga je za one koji znaju šta žele, jer će im pomoći da otkriju ono što ih koči i da pronađu inovativne načine za ostvarenje snova. Knjiga je, takođe, za one koji uopšte ne znaju šta žele, zbog toga što ih navodi da idu u dubine svog bića i pronađu ono što ih istinski raduje. Ja sam bila jedna od onih koja zna u čemu uživa, ali ne zna kako da to pretvori u profesiju. Knjiga mi nije otkrila magično rešenje, već mi je dala prvi korak. Uvek nam je najteži prvi korak, zar ne? Međutim, kada ga ostvarimo, svaki naredni dolazi prirodno. Važno je dati sve od sebe i imati poverenja u život.

U kojoj formi je napisana knjiga?

Ovo nije jednostavna motivaciona knjiga prepuna mudrih misli i izlizanih rečenica. Trejsi je izneo sva svoja životna iskustva i znanja ljudi od kojih je i sam učio, te ih uobličio u dvadeset jedno poglavlje. Svako poglavlje je nadogradnja prethodnih. Međutim, ono što je, prema mom mišljenju, najdelotvornije jesu pitanja na kraju svakog poglavlja. Pitanja su osmišljena kao vežba za čitaoce, ne bi li što bolje usvojili znanje iz svakog poglavlja. Trejsi nas ne obasipa suvom teorijom, već nas navodi na akciju odmah, u trenutku čitanja.

Kako se čitaju ,,Ciljeviˮ Brajana Trejsija?

Fascinantno je koliko vam može pomoći i nasumično čitanje poglavlja. Verujem da nam u svakom trenutku dolaze odgovori koji su nam najpotrebniji. Ukoliko nemate mnogo vremena, možete otvoriti poglavlje čiji vas naslov privuče i bićete bogatiji za jedno novo znanje i drugačiji pogled na stvarnost, bez mnogo ulaganja. Verovatno najdublja promena se dešava kada čitate poglavlja redom i redovno odgovarate u svesci na pitanja na kraju svakog poglavlja. Tako sam ja čitala i radila. Trebalo mi je tri meseca i trećina ispisane A4 sveske, ali je vredelo. Čitala sam sa dužim pauzama zbog brojnih obaveza, ali vi možete pročitati i za dvadeset jedan dan, radeći poglavlje dnevno. Zapravo, posmatrajte to vreme koje vam je potrebno za čitanje u odnosu na ceo život. Šta je tri meseca naspram celog života koji je preda mnom? To je tri meseca ulaganja u svaki aspekt života, za sve naredne decenije.

Nije uopšte bitno kakvi su i koliki vaši snovi. Važno je da im dopustite da konačno izađu iz vaših misli i  postanu konkretni ciljevi. Važno je da date sebi šansu da pokušate. Najlepši je osećaj kada postanete svesni koliko zaista možete da se razvijete i koliko možete da postignete.

 

Dajana Mitrović

www.dajaninastanicasrece.com