Energetski vampiri NE postoje

, AKTUELNO

Sigurno ste do sada u svom životu barem jednu osobu okarakterisali kao ,,energetskog vampiraˮ. To su sve one osobe koje zrače neprijatnom energijom. Uvek će vas ,,spustiti u realnostˮ, koliko god vaša priča bila pozitivna. Davaće, najčešće neprijatne, komentare na vaš život, bez obzira na to što ih niko nije pitao za mišljenje. To su oni kojima oči zacakle kada čuju da vam nešto u životu ne ide. Oni koji u najradosnijim vestima pronalaze sve najgore. Nijanse su različite, ali sve se svodi na isto – posle susreta sa njima osećate se mrzovoljno, umorno, ispijeno. Kao da vam samo njihovo prisustvo uzima kompletnu životnu energiju za taj dan.

Izraz ,,energetski vampiriˮ postao je neverovatno rasprostranjen i popularan. Prirodno se nametnulo pitanje: ,,Kako se zaštititi od takvih ljudi?ˮ Želim da vam ponudim drugačije sagledavanje svega toga.

Ukoliko kažete za neku osobu da je ,,energetski vampirˮ, podrazumeva se da ona utiče na vašu energiju. Pritom, utiče u tolikoj meri da vaša energija iščezne. Da, tačno je da sa ljudima razmenjujemo energije. Međutim, ukoliko kažete: ,,Ta osoba je odgovorna za to što sam ja umorna, iscrpljena i nije mi ni do čega,ˮ to je kao da ste rekli: ,,Ta osoba u potpunosti kontroliše moj životˮ. Život nije ni prošlost ni budućnost. Život je sada. Ako se vi osećate iscrpljeno dva sata/dva dana nakon razgovora sa takvim osobama, prepustili  ste toj osobi da kontroliše vaš život. Svaki dalji trenutak razmišljanja o toj osobi, pa još dodatno i prepričavanja drugima šta vam je ,,uradilaˮ, vas stavlja u potpunu kontrolu te osobe, čak i kada ona nije fizički prisutna.

Sada kada smo sagledali izazov u potpunosti, hajde da se fokusiramo na rešenja.

Prvo, prestanite osobe da zovete ,,energetskim vampirimaˮ. Time im dajete na važnosti koju ne zaslužuju. To su jednostavno osobe koje su duboko nesrećne i ubeđene su da im je lakše kada saznaju da su i drugi nesrećni.

Drugo, nemojte nikada da reagujete kada takve osobe govore protiv vas, vaših najdubljih ubeđenja ili bilo čega do čega vam je stalo. Znaju da vam to mogu biti ,,slabe tačkeˮ i zbog toga vam postavljaju mamac upravo na taj način. Takođe, ne zavaravajte se da ćete ih ubediti da promene svoje mišljenje. Stoga, nema svrhe da trošite svoju energiju uzalud im objašnjavajući šta je vaša istina.

Treće, i možda najvažnije, jeste da stavite fokus potpuno na sebe. Ako vas pogađaju tuđi komentari, najverovatnije ste u dubini duše i dalje nesigurni. Daću vam jednostavan primer. Pokušavate da skinete kilograme i taj proces ide sporo. Ipak, zadovoljni ste što ipak polako napredujete. Zatim sretnete dotičnu osobu koja izjavljuje: ,,Blizu je leto. Nadam se da ćeš uspeti do tad da skineš višak. Znam da se dugo mučiš sa timˮ. U vama kreće lavina besa: ,,Odakle joj pravo da ona procenjuje moj izgled?ˮ Zapravo, pogodila je vašu slabu tačku. Sada je vaš zadatak da otvoreno priznate sebi koje su vaše slabe tačke i da radite na tome da ih ojačate. Konkretno u ovom slučaju – ne treba da izgledate kao dame iz časopisa, već da radite na tome da zavolite svoje telo baš takvo kakvo jeste. Kada ojačate vaše ,,slabe tačkeˮ, njihovi neprijatni komentari vam više neće biti važni.

Na ovo se nadovezuje važnost jačanja sopstvene energije. Umesto da brinete o tome ko vam je energiju ,,uzeoˮ, fokusirajte se da svoju energiju svakodnevno ,,puniteˮ. Energija se jača tako što radite ono što volite – slušate muziku, plešete, pevate, pišete, čitate, šetate, mazite pse, crtate, gledate film, pričate o lepim stvarima i o idejama sa prijateljima. Mogućnosti su beskonačne. Sve što vas istinski raduje će podići nivo vaše energije i osnažiti vas. Ako tvrdite da nemate vremena za ovakve stvari, tada nemate vremena za sebe, za jednu osobu koja živi vaš život. Dakle, preispitajte svoje prioritete.

Za kraj, razmislite dobro kome ste sve dopustili da bude u vašem životu. Ako se posle razgovora sa nekim prijateljima osećate iscrpljeno, zbog čega su vam to i dalje prijatelji? Nemate luksuz da u svom životu zadržavate ljude koji vam više ne prijaju, jer život brzo prolazi. Pažljivo birajte ljude u svom okruženju. Samo vi birate kakav ćete život živeti. Hajde da biramo radost!

 

Dajana Mitrović

www.dajaninastanicasrece.com

Izvori fotografija:

www.moustachewhispers.blogspot.rs
www.belosa.info