Efikasne vežbe za kičmu

, AKTUELNO

Problem sa kičmom i pravilnim držanjem je nešto sa čime se mladi, ali i stariji danas neretko sreću. Problem nastaje onda kada se ovakav problem zanemaruje duži period i gura pod tepih kao manje važan usled obaveza ili naše lenjosti da se fizički aktiviramo. Dolazimo u situaciju da se sa 25 godina setimo da nešto ne funkcioniše, da se javljaju određeni bolovi intenzivniji nego onda kada su bili minimalni. Uglavnom se radi o problemu skolioze i kifoze, ili kombinacije oba. Veoma je važno da, koliko god da imate obaveza, da morate da sedite na poslu ili kao studenti za stolom i da učite, izdvojite vreme za plivanje, korektivne vežbe ili jogu.

S obzirom na to da veliki broj mladih retko posećuje, ili usled obaveza, nema vremena da ide do Doma zdravlja na vežbe, zajedno sa Dr Marijom Trifunović ćemo opisati korektivne vežbice koje bi svako od nas trebalo da radi svakog dana, kako bi to postala jedna rutina koja obećava zdraviji život i bolje funkcionisanje našeg tela i organizma.

Svaki fizijatar će vam pokazati vežbice koje možete raditi kod kuće. Zavisno od stepena iskrljivljenosti kičme, dosta pacijenata nosi mider, neki čak idu i na operaciju, a postoje i oni kojima pomažu samo  korektivne vežbe. Ono što nikad ne smemo zaboraviti je to da kada radimo vežbe za leđa radimo i vežbe za stomak, tj. treba da jačamo i trbušne mišiće, jer mišići i leđa zajedno predstavljaju pozitivnu povratnu spregu, idu jedno sa drugim.

Bilo bi poželjno da se svakog jutra istežete, tj. da imate mini jutarnji trening, a u toku dana, pred spavanje, ili kad god VI želite, odradite reguralne vežbice za leđa i stomak.

Na sledećoj slici će biti predstavljeno par primera jutarnjeg istezanja kroz jogu. Neka svaki položaj traje oko 20ak sekundi. Treba da osetite zatezanje svakog dela tela. Ne zaboravite da dišete, nemojte zadržavati vazduh u sebi, već neka Vam ovo istezanje bude jutarnje svakodnevno opuštanje. Sve što Vam je potrebno je strunjača, ćebence, peškir ili prostirka i spremni ste za vežbice.

Izvor: https://www.pinterest.com/pin/507921664209985512/

Često se u teretanama i na društvenim mrežama susrećemo sa raznim savetima i komentarima i dosta trenera navodi da se neke vežbice rade 2 do 3 puta  nedeljno, što je, mišljenja sam, pogrešno, pogotovo ako imate probleme sa leđima, ove vežbice treba da radite SVAKI DAN. Ako želite da se za što kraći period (od 3 do 6 meseci i do godinu dana) osećate još bolje, radite vežbe svakog dana.

Izvor: https://www.pinterest.com/pin/330310953901364216/

Kao što smo i napomenule, sa leđnjacima dolaze i trbušnjaci. Nemojte raditi  po 1000 trbušnjaka dnevno, zato što se dosta izgubite u brojanju i na to se fokusirate, što je pogrešno. Bolje odradite i manje trbušnjaka uz pravilno disanje i rezultati će vremenom doći.

Kao i za leđnjake, odradite 3 serije od po 10 trbušnjaka.

Izvor: https://www.pinterest.com/pin/370632244318918090/

Pripremile:

Branka Čvorović i Dr Marija Trifunović

Naslovna fotografija: stil.kurir.rs