Izgubljeni praznični duh

, AKTUELNO

U toku novogodišnjih i božićnih praznika sve što nas okružuje nam govori da treba da budemo srećni, lepi i zadovoljni. Gradsko osvetljenje, televizijski program i društvo nam kroz indirektne poruke šalje da treba da se smejemo, veselimo i uživamo sa porodicom.

Međutim, na ulicama vidimo usiljene osmehe, koji nam požele Novu godinu i  nastavljaju svoju putanju pognute glave. Da li je sreća nešto što nas zaista okružuje u toku praznika ili su priče o Deda Mrazu i prazničnoj magiji potpuno izgubljeni.

Većinu mladih, starih, zapravo svih generacija, govore o prazničnoj depresiji, pa i o tome da nam je vlast kriv za nemaštinu. Priče o prazničnoj euforiji viđamo samo još na televiziji i unapred snimljenim novogodišnjim i božićnim emisijama. Zapravo, takvo raspoloženje nije samo u ovoj godini već i prethodnim, ali čini se da je sa razvitkom socijalnih mreža još razvijenije.

Izvor: www.bingimages.com

Kako stižu praznici, razmišlja se o kupovini poklona za bližnje, kako spremiti prazničnu trpezu, gde izaći, a pre svega kako finansirati sve što se od nas očekuje.

Porodicu koju većina retko viđa, zbog obaveza, brzog načina života, studiranja u drugim gradovima, praznici sve okupljaju. Pa usled pića, hrane, svi konflikti koji su se bacali „ispod tepiha“ najednom se izbacuju, a praznična euforija postaje samo prašina.

Praznici nas mogu podsetiti na ljude koje smo izgubili ove godine, na poslove koje nismo završili i na ljubavi koje nismo ostvarili.

Lažni osmesi, skupa garderoba, restorani ili mesta koji ljudi posećuju u toku praznika nas uvode u razmišljanje da su drugi srećniji, bogatiji i uspešniji.

Pogledajmo širi sliku. Praznici jesu razlog za sreću. Zahvalite se na tome što imate. Zahvalite se osobama koje su pored vas, porodici, komšiji, psu, ako nemate ni to, zahvalite se sebi jer ste izdržali još jednu godinu. Pred nama je još jedna. Nova šansa, novi početak i novo iskustvo. Obećajte sebi da ćete biti bolji nego što jeste. Ne osvrćite se na loše stvari, stavite fokus na dobrim. Zaista, nemojte se upoređivati sa drugim ljudima. Svako ima svoju borbu koju vi ne vidite. Ne plačimo, ne tugujmo, depresija ne postoji. Napravite svoju prazničnu euforiju.

Izvor: www.bingimages.com

Oslobodite se ne svojih para za praznike, već negativnih ljudi, okruženja i svega što vam donosi tugu. Nje sramota zagrliti stare roditelje, provesti praznike sa njima, pomoći drugim ljudima. Pokušajte. Obećavam da svaku pomoć koju pružite drugima izaziva bolji osećaj od bilo kojih skupih kafića, odeće, klubova.. Zaista, sreća zavisi od nas samih…

Jovana Pešić

Naslovna fotografija:

astovalentina.blogspot