SURFUJ PAMETNO

, AKTUELNO

Net je preplavljen brojnim interesantnim sadržajima. Pogotvo Fejsbuk, Tviter i Instagram. Sate provodimo na internetu, ali mnogo puta se diskonektujemo nezadovoljni. Izgubili smo bezbrojne minute gledajući nebitne stvari, lajkujući milijardu GIFOVA, motivacionih poruka,nebitnih slika i DEJAVU statusa.
Kako da koristite net u vašu korist i na što kreativniji način?Kako da vam svako surfovanje bude nezaboravno iskustvo? Pročitajte sledeće redove i iznenadićete se koliko ima zanimljivijeg sadržaja i van društvenih mreža.
Ne znate ništa o planetama, galaksijama, crnim rupama, a niste imali koga da vas o tome nauči ili da vam o tome nešto ispriča? Nema frke. Idite na ovaj ju tjub kanal i pogledajte koliko je Svemir moćan.
www.youtube.com/channel/UC7_gcs09iThXybpVgjHZ_7g
Hoćete da čitate Tolkina u originalu? Da produbite znanje engleskog jezika? Projekat Gutenberg je kao stvoren za vas. Na njemu se nalazi bezbroj besplatnih knjiga na engleskom , nemačkom , ruskom i drugim jezicima koje možete čitati na vašim tabletima, laptopovima i mobovima.
www.gutenberg.org
A u slučaju da volite više domaću književnost, na ovom sajtu ćete pronaći sve što vas zanima od Domanovića,Nušića , pa sve do Dučića, Rakića i Vojislava Ilića.
www.antologijasrpskeknjizevnosti.rs/ASK_SR_AzbucnikPisaca.aspx
Mrzi vas da čitate, a radio i slušanje muzike su vas već smorili? Onda idite na LIBRIVOKS.Iznenadićete se koliko dobrih(i besplatnih ) audio knjiga ima na tom sajtu.
https://librivox.org
Ne želite da znanje vašeg engleskog, nemačkog zarđa? Hoćete da ga pričate sa onima kojima je on maternji? Idite na sajt za Language exchange – www.interpals.net . Stavite koje jezike znate, a koje želite da naučite i zabava može da počne.
A ako vas muči dezorganizacija, nemate ideje kako da pobedite lenjost , onda je ovaj ju tjub kanal prava stvar za vas.
www.youtube.com/user/electrickeye91

Volite da slušate predavanja koja imaju veze sa psihologijom,neformalnim obrazovanjem, inovativnošću ,razvojem ličnosti i mnogim drugim što niste čak ni čuli da postoji?Pogledajte ovo :
https://www.youtube.com/user/TEDtalksDirector

U slučaju da ste oduvek želeli da programirate,a niste imali gde da ga naučite, sajt
https://www.codecademy.com/će vas oduševiti. Možete naučiti osnove PHP-a, SQL-a,Python-a,HTML-a. Pogledajte !
Zato pamet u glavu. Dan je izuzetno kratak, a ako hoćete da stalno napredujete kao ličnost nemate vremena za gubljenje. Čitanje lakih sadržaja na Fejsu i ,,Blicu” dozirajte, inače će vas progutati njihova nezajažljiva crna rupa.
Moj savet vam je da imate u glavi šta ćete raditi na netu pre nego što krenete da ga koristite. Tako ćete izbeći da automatski klikćete na sadržaje koji vam nisu od koristi, a koji su manje važni od vaših stvarnih interesovanja. Otkrijte šta vas ispunjava i pametno surfovanje može da počne !

 

Uroš Bosić