Budi najbolja verzija sebe, jer #Promena – To si ti!

, BIZNIS I FINANSIJE

Da li si se nekad zapitao/la zašto ti nešto ne ide od ruke? Trudiš se svim silama da ostvariš neki cilj koji si sebi odredio/la ali koraci ka ostvarenju tog cilja kao da nisu koraci, već tapkanje u mestu. Zapitaš se zašto je to tako kada ostaješ budan/na noćima radeći na ispunjenju tog zadatka koji si sebi odredio/la. S vremena na vreme, požališ se prijateljima (koje u poslednje vreme sve manje viđaš) kako jedva da imaš jedan obrok dnevno zbog silnih obaveza koje ti stoje nad glavom. I kao šlag na tortu, devojka ili dečko pošalje poruku sledeće sadržine: Ti nikad nemaš vremena za mene!

Možda je potrebno da te neko polije hladnom vodom kako bi se osvestio/la, a možda jednostavno treba da zastaneš i polako promisliš o svemu. Za početak, shvatićeš da sve to čime se hvališ da ne primenjuješ radeći na ispunjenju svog cilja, zapravo je najvećim delom uzrok tvog neuspeha. Nije OK da ostaješ budan noćima i nije OK da imaš “jedva jedan obrok dnevno” i nije OK da zanemaruješ drage ljude. I znam, reći ćeš – pa kako drugačije, moram se odreći nečeg da bih uspeo/la? Moraš, ali to nešto ne treba da bude tvoje zdravlje.

U moru neproverenih informacija koje te okružuju o tome kako zdravije da živiš, ovog puta postoji jedan izvor koji ti može pomoći da promeniš svoje svakodnevne navike i poboljšaš kvalitet života. Radi se o platformi Zdravo Dvadesete koja je kreirana u cilju edukacije mladih o zdravim životnim navikama i održavanju mentalnog i fizičkog zdravlja. Platforma sadrži savete i preporuke eksperata iz različitih oblasti koje su ključne za uspostavljanje životne ravnoteže i prevenciju brojnih hroničnih oboljenja koje mogu nastati kao posledice nezdravog načina života.

Znamo, reći ćeš, lako je savetovati i davati preporuke ali nije tako lako primeniti ih, pogotovo kada si mlad. Upravo to je razlog zbog kojeg je nastala ova platforma kako bi, zajedno sa eVodičem „Kako da pronađete svoju ravnotežu i održite zdravlje“ pokazala da nije toliko teško primeniti zdrave životne navike i delovati preventivno, a sve u cilju tvoje zdravije budućnosti. Sadržaj eVodiča formiran je u saradnji sa lekarima tako da sadrži proverene i naučno utemeljene informacije. Saveti i preporuke koje platforma pruža su konkretni i vrlo jednostavni, a kada jednom počneš da ih primenjuješ, pitaćeš se zašto si ih ranije zanemarivao/la. Pa tako, sledeći put kada osetiš da ti se spava, lezi i odmori, a kada si gladan/na i nemaš vremena da spremiš sebi zdrav obrok, neka ti pri ruci uvek bude neka zdrava namirnica koja će ti poslužiti da premostiš do glavnog obroka. Kada svom organizmu obezbediš ono što on traži, moći ćeš da se posvetiš ispunjenju onih zadataka i ciljeva koje si sebi odredio/la. U suprotnom to će biti nemoguća misija koja će izazvati dodatni stres, a stres može biti uzročnik brojnih oboljenja.  

Postoje stvari koje u životu ne možeš da kontrolišeš, ali kada je reč o kvalitetu tvog života i briga o zdravlju, za to si zaslužan/na samo ti. Promena kreće od tebe, zato nauči da voliš sebe tako što ćeš početi da primenjuješ one navike koje pozitivno utiču na tvoje stanje tela i uma. Kada naučiš da voliš sebe i brineš o sebi, lakše ćeš se nositi sa izazovima koji ti predstoje.

Saznaj više na Zdravodvadesete i Zdravo Dvadesete.

Pročitajte i: KOMPANIJA GALENIKA POKREĆE PLATFORMU ZA PREVENCIJU BOLESTI I OČUVANJE ZDRAVLJA MLADIH