Reč urednice: Kolektivna nula

, REČ DVE

Nije čudo, pravo da vam kažem, to što smo ovakvi kakvi jesmo i što nam se ređaju stvari kakve nam se ređaju. Znam, rekla sam da govora o virusu više neće biti, ali ako ih ne bude, biće virusa. Volim da citiram svoje dubokoumne prijatelje, a jedan od njih često voli da kaže: „Ako pričamo, niko neće umreti, ali ako ne budemo pričali, sranja će se sigurno desiti“.

Naglasiću još jednom da poreklo virusa apsolutno ne treba da nas se tiče, nas srba, jer jednostavno ne treba. Treba da nas se tiču druge stvari.

Hajde, na primer, da kažemo da virus (nazovite ga kako god vam je drago) možda postoji. Dakle, neki virus možda postoji i možda se širi našom zemljom. Šta nam je činiti? Vođeni kakvom god logikom, ne želimo da od istog obolimo (osim ako nije ljubavni, a uverili smo se da nije).

Predložene mere zaštite su takve da možda treba da nosimo maske i rukavice, peremo ruke i držimo rastojanje. Neću da pričam o cenama pomenute opreme, jer nije tema i ne treba da nas se tiče, nas srba, jer jednostavno ne treba. Dakle, redom.

Ne znam da li perete ruke, ali znam da žena koja radi na delu s mesom u supermarketu istim rukavicama pakuje gajbice i seče i pakuje meso. Ne znam da li nosite rukavice, ali znam da sam videla čoveka koji jede čips dok ih nosi, kao i ženu koja trlja oči. Ne znam da li nosite maske, ali znam da postoji snimak napravljen ispred banke, na kojem se vidi da onaj ko iz banke izađe svoju masku skine i preda osobi koja sledeća ulazi i tako u nedogled. Ne znam da li držite rastojanje, ali znam da, s virusom ili bez njega, ne mogu da pronađem apsolutno ni jedan validan razlog da nekome ulazite u lični prostor i stojite nad glavom, pored glave ili oko glave.

I da, dođosmo do dela koji nas se zapravo tiče. Ako je neophodno da se svi porazboljevamo da bismo naučili kako se, kada i zašto peru ruke, onda neka tako i bude. Složićete se da ovde mnogo posla ima pre nego što pređemo na ekonomski ili aspekt samog nastanka i razvoja bilo kakvog virusa.

Iz ove perspektive, možda ne bi bilo loše da nam neka velika sila, kineska, nemačka, koja god, pošalje stručnjake, da nas nauče svemu i od nule. Jer smo nula, ako osnovno ne znamo. A šuška se da ne znamo.

I ako postoji virus koji će nas podići s te nule, neka nam je dobrodošao.

Pročitajte i: Ipak se okreće

Autor: Emilija Milovanović