Da li ste čuli za industriju LAŽNE HRANE?

Šetajući ulicama Japana, primetićete da gotovo svaki restoran u izlogu ima poređanu hranu besprekornog izgleda, koja je tu da vas namami. Izgleda preukusno, ali se zapravo ne može pojesti, jer je napravljena od plastike.

Ova varljiva jela zovu se sampuru, a naziv je nastao od reči “uzorak”. Lažne namirnice su napravljene od plastike i svaka od njih je ručno pravljena.

Sampuru je toliko unosan posao, a procenjuje se da industrija lažne hrane samo u Japanu vredi 90 miliona dolara.

U radionici uzorka Morina u Osaki, zanatlije već 45 godina prave sampuru. Četrnaest zanatlija izrađuju sve uzorke hrane koji se u svetu isporučuju za kompaniju Fake Food Japan. Specijalizovani su za suši, tempuru i ramen, ali mogu da naprave po meri sve što možete da zamislite. Pivo, sladoled, pica, hamburgeri.

Zbog detalja u svakom uzorku hrane, zanatlije kažu da je potrebno 10 godina da bi se zanat usavršio. Iako prava jela obično nisu skupa, plastične verzije su dosta skuplje. Te imitacije mogu koštati i do 10 puta više od stvarne hrane koju predstavljaju.

Kaže se da je proizvodnja lažne hrane počela 1930-ih sa zanatlijom iz Japana koji je od voska je napravio omlet koji je bio toliko realan da ni njegova žena nije mogla da ga razlikuje od stvarnog.

Međutim, kako kaže proizvođač lažne hrane Justin Hanus, posao je procvetao za vreme Drugog svetskog rata kada je u Japanu bilo stacionirano mnogo američkih vojnika. Pošto oni nisu mogli da čitaju japanske menije i nije bilo nijedne fotografije u meniju, vlasnici restorana su odličili da naprave vizuelni prikaz kako bi ljudima pokazali šta u stvari imaju u ponudi.

Kako je masovni turizam eksplodirao u Japanu, sampuru je služio kao neprocenjivo sredstvo sporazumevanja za strance. Čak i ako ne poznaju nijednog Japanaca, mogu samo da pokažu šta žele da jedu.

Izvor: BIZLife