Google će svojim zaposlenima dozvoliti da nastave rad od kuće do kraja ove godine

, BIZNIS I FINANSIJE, IT

UVOD

Kompanija Google je tokom prethodne nedelje donela odluku da dozvoli svojim zaposlenima da produže rad od kuće sve do kraja ove godine. Odluka je doneta po uzoru na druge tehnološke giganate, koji su se nešto ranije odlučili na ovaj korak.

Daily Life In New York City Amid Coronavirus Outbreak
Pogled na Guglovu kancelariju tokom pandemije, Getty Images

KLJUČNI RAZLOZI ZA DONOŠENJE OVE ODLUKE

Ukoliko lokalne vlasti to dozvole, ovaj tehnološki gigant će za jedan broj svojih zaposlenih u predstavništvima širom sveta, svoja vrata otvoriti tokom juna meseca, dok će veći deo radne snage nastaviti da svoje radne obaveze izvršava kod kuće, najverovatnije sve do kraja ove godine, poručuju iz Gugla.

Odluka je usledila nakon što je Fejsbuk objavio da je dozvolio svojim zaposlenima da, ukoliko žele, nastave da do kraja 2020. godine, svoje radne obaveze izvršavaju van svojih radnih mesta. 

Amazon i Slak su u proteklim nedeljama doneli slične odluke. Svojim zaposlenima su poručili da će do septambra, a verovatno i oktobra, raditi iz svojih domova, što nagoveštava da mnoge kompanije neće moći da uspostave normalni režim rada sve do kraja leta.

KLJUČNA DEŠAVANJA KOJA SU PRETHODILA ODLUKAMA LOKALNE VLASTI 

Tehnološki giganti u Silikonskoj dolini i Sijetlu su među prvima uspostavili novi režim rada i naložili zaposlenima da svoj posao izmeste u svoje domove, čak i pre nego što su lokalni zvaničnici doneli odluku o izolaciji. Eksperti za javno zdravlje su pozitivno ocenili ovaj postupak i naglasili da je ovo najverovatnije doprinelo uspešnom sprovođenju socijalnog distanciranja u njegovoj ranoj fazi, a možda čak i sprečilo da područje San Franciska i Sijetla doživi ozbiljniju epidemiju.

SRŽ PRIČE

Iako su mnoge zemlje počele sa otvaranjem maloprodajnih objekata, velike kompanije nastavljaju da štite svoje zaposlene poručujući im da nastave da rade od kuće, što je navelo mnoge da se zapitaju kada će radnici u kancelarijama biti u mogućnosti da se vrate na svoja radna mesta. Kada se to konačno desi, fizički prostor će vrlo verovatno poprimiti drugačije obličje, jer će zaposleni pre ulaska u zgradu biti podvrgnuti obaveznoj proveri telesne temperature, dok će u samoj kancelariji radno mesto svakog zaposlenog biti ograđeno zaštitnim barijerama i razmaknuto 2m jedno od drugog.

Pročitajte i: Svaki deseti radnik u Srbiji ostao bez posla

Piše: Rejčel Sandler, Forbs

Prevela: Tatjana Beskorovajni