Sutra počinje 48. FEST!

, KULTURA

Jedan od glavnih kulturnih događaja naše zemlje je Međunarodni filmski festival, poznat pod nazivom FEST. Ovaj ‘praznik filma’ kako ga mnogi doživljavaju, postoji još od 1971. godine i do sada je stekao vernu publiku koja je bila spremna da nekih prethodnih godina čeka u redu kako bi došla do svojih karata. Veliko interesovanje za ovu reviju filmova govori o tome da ništa ne može zameniti doživljaj gledanja filma na bioskopskom platnu.

Ono što je značajno je da svi ljubitelji filmova imaju priliku da se sa ostvarenjima nekih od najvećih reditelja današnjice kao i sa filmovima koji se ne mogu naći na redovnom bioskopskom repertoaru prvi put sretnu upravo na FEST-u. To ga ujedno i izdvaja od svih drugih bioskopskih projekcija na koje ste do sada navikli da odete.

Kao i do sada, filmovi će biti puštani u sedam bioskopskih sala: dvorani centra „Sava“ koji će puštati najatraktivnije naslove, Kombank dvorani koja će predstaviti takmičarski program, dvorani Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda, bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci, Cineplexx Ušće.

Svečano otvaranje je u petak, 28. februara u Sava Centru i trajaće do 8. marta kada će se održati zatvaranje u Kombank dvorani.

Slogan ovogodišnjeg festivala je Skupljači emocija koji se odnosi na sve emocije koje i autori i publika skupljaju nakon filmova. Posebno sećanje biće posvećeno legendarnom glumcu Bekimu Fehmiju čiji je lik na glavnom promotivnom plakatu za ovaj događaj. Njegov poznati film „Skupljači perja“ bio je inspiracija za slogan.

Umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić, priredio je 96 premijernih filmova u sledećim programima:

Takmičarski: GLAVNI TAKMIČARSKI 20 filmova iz Srbije, Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Severne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije.

FEST FOKUS koji je uveden od ove godine i čije će se premijerne projekcije održati u Dvorani Kulturnog centra. FEST FOKUS nastao je iz potrebe festivala da dodatno okrene pažnju na autorska ostvarenja koja svojim hrabrim izrazom i izborom teme to zaslužuju.

Revijalni: Glavni van konkurencije, FEST48, Gala, FEST FOKUS van konkurencije, Specijalne projekcije i FEST Klasik čiji je program posvećen, između ostalog, i stvaralaštvu Nede Arnerić (dobitnica nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti 2018. godine)

POSTFESTUM, biće dodatni dan i dodatna prilika za sve one koji nisu uspeli da pogledaju sve što su želeli.

Obzirom na to, da je FEST 2015. godine postao pravi takmičarski festival, zvanična nagrada festivala je Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti čiji su ovogodišnji laureati Mira Banjac, Kosta Gavras (grčko-francuski režiser koji ima Oskara za najbolji adaptirani scenario) i Džon Malkovič (poznati američki glumac i režiser koji će imati svoj performans na zatvaranju).

Nagrade će biti dodeljene u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi. Novitet je da će publika imati priliku da glasa za najbolji evropski film iz Glavnog takmičarskog programa.

Junaci filmova Glavnog programa 48. FEST-a jesu ljudi čudesnih sudbina čija budućnost tek donekle zavisi od njih samih. U skladu sa tim, FEST će otvoriti film „Otac“ Srdana Golubovića koji je premijerno prikazan u okviru programa Panorama na festivalu u Berlinu. Film je dobio samo pozitivne kritike, pa možemo očekivati dobre reakcije publike i kod nas.

„Prošlogodišnji takmičarski program bio je najbolji od kada je uveden a festival je prodao više od 50.000 ulaznica“, istakao je tada, Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu. Da li će i ove godine biti tako ili još bolje, proverite sami.

 Odlučite se za film koji želite da pogledate, Skupite emocije i proširite filmske horizonte.

Kompletan program pronađite na www.fest.rs

Izvor: www.cebef.rs

Autor: Jelena Noveski