U Kini podignut najveći prečišćivač vazduha na svetu

Preliminarni rezultati pokazuju da je ovo postrojenje značajno smanjilo nivo zagađenosti vazduha u gradu Si’an.

U Kini je sagrađen prečišćivač vazduha u obliku tornja visine 100 metara zbog čega se on smatra najvećim postojenjem takve vrste na svetu.

Kako tvrde naučnici s Instituta za zaštitu okoline pri Kineskoj akademiji nauka, ovaj sistem je dnevno proizveo 10 miliona kubika čistog vazduha od kako je pre par meseci pušten u rad. U oglednom području, koje se proteže na 10 kvadratnih kilometara gradske površine, nivo smoga je smanjen na umeren nivo čak i tokom onih dana kada je inače veoma veliko vazdušno zagađenje, javljaju kineski mediji.

Postrojenje radi tako što zagađeni vazduh provlači kroz niz zelenih objekata smeštenih oko baze tornja gde se greje korišćenjem solarne energije. Zagrejan vazduh se penje uz toranj prolazeći kroj brojne filtere za čišćenje i na kraju se pušta u atmosferu.

Ovaj metod omogućava da se vazduh prečisti uz relativno malu količinu električne energije, koja se u Kini uglavnom proizvodi putem termoelektrana na ugalj.

Projekat tornja za prečišćavanje vazduha u Si’anu pokrenut je u 2015. godini kao ogledno postrojenje. Vođeni dobrim početnim rezultatima, Kinezi planiraju da prave tornjeve u punoj veličini, odnosno, visine 500 metara koji bi pokrivali površinu od 30 kvadratnih kilometara. Veruje se da bi sistemi ovakve veličine mogli da prečiste većinu vazdušnog zagađenja u manjim gradovima.

Izvor: https://www.gradnja.rs/