Nov trend među umetnicima – godina nostalgije

, KULTURA

Da li je karantin usled epidemije doprineo da se svi posvetimo sebi, razmislimo o svom životu i probudimo ono čuveno pitanje „da li smo mogao/la bolje?“; ili je stvar u tome što je na svetsku umetničku scenu stupila „generacija nostalgije“? Samo jedno je sigurno, talenta im ne manjka.

U 2021. godini mogli smo da svedočimo trendu povratka na stara filmska, televizijskih i muzička ostvarenja i njihovu preradu kao novu vrstu umetničkog izraza.

Ovaj trend reboot-ovanja nam je bio zanimljiv, pa smo odlučili da vam izdvojimo nekoliko filmskih, muzičkih i televizijskih ostvarenja u 2021. godini koja su ustvari nova verzija starih priča.

1. Tračara (TV serija)


Kultna serija Tračara koja je premijerno prikazana 2007. godine jedanaest godina kasnije dobila je svoj rimejk. Priča o učenicima privatne škole u Njujorku koji bivaju žrtve internet portala „Tračara“ ponovo će biti ispričana kroz novu glumačku postavu u savremenijem duhu.
Seriju možete pratiti na portalu HBOMax.

2. Dina (film)


Naučno-fantastično ostvarenje iz 1984. godine, nastalo prema istoimenoj knjizi, u 2021. godini dobilo je savremenu ekranizaciju. Glumačka postavka privukla je pažnju s obzirom da uključuje nekoliko glumaca koji su igrali glavne uloge u Marvelovim filmovima.
Bez da vam spojlujemo film preporučujemo vam da ga pogledate u bioskopima.

3. Scene iz bračnog života (tv serija)


TV serija „Scene iz bračnog života“ 1974. godine doživela je veliku popularnost, može se reći da je to bila prva serija koja se bavila porodicom i brakom ulazeći na taj način u intimu jednog bračnog para. Ove godine savremena ekranizacija ove serije doživela je bum, a glavni glumci Jessica Chastain i Oscar Isaac zasenili su publiku na crvenom tepihu.
Ovu seriju takođe možete pogledati na HBOMax platformi.

4. RED – Taylor’s version


I na muzičkoj sceni primećuje se „žal“ za starim vremenima, pa je tako popularna pevačica Tejlor Svift odlučila da svoj album pod nazivom „Red“ iz 2010. godine ponovo objavi i ovaj put snimi, kako je to ona izjavila, „na svoj način“. Odlučila je da odoli potrebama tržišta i šou biznisa i da u njenim autorskim pesmama konačno da sopstveni pečat. Album je najavila kratkim filmom za pesmu „All too well“ u kom glavnu ulogu igraju Dilan Obrajan i Sejd Sink. Hemija između ovo dvoje glumaca je osvojila publiku, tako da se može reći da je Tejlor načinila dobar korak u najavi svog novog starog albuma.
Kratki film možete pogledati na YouTube-u (link).

Da li je ovo bila godina nostalgije i da li će se u prazničnom duhu ovaj trend na umetničkoj sceni nastaviti i u 2022. godini na nama je da vidimo.





Autor: Katarina Pejić
Foto izvor: Google.com