Youth NOW

Kako uspešno proći razgovor za posao? (3.deo)

Koja pitanja se postavljaju na razgovoru za posao? Uprkos činjenici da se pitanja mogu razlikovati u zavisnosti od kompanija i pozicija, trebalo bi da se pripremite. A najbolji način da to učinite je da pitanja sortirate u kategorije.

Uvodna pitanja

Razgovor će najverovatnije početi od osnovnih pitanja, kao na primer:

Pitanja o radnom iskustvu

Poslodavca će, naravno, veoma interesovati Vaše radno iskustvo, jer ga možete preneti na novo radno mesto. Stoga očekujte pitanja kao što su:

Pitanja o radnoj poziciji za koju se prijavljujete

Pitanja o međuljudskim veštinama

Budite oprezni, jer je lako doživeti fijasko na ovoj etapi pitanja, kada, na primer, monotonim glasom pričate o tome, kako lako možete naći zajednički jezik sa klijentom. Ponekad poslodavca neće zanimati Vaše radno iskustvo ako se zbunite i ne umete da privučete pažnju na sebe. Zato, razmislite o odgovorima na sledeća pitanja:

Pitanja o kompaniji za čije radno mesto konkurišete

Pre samog razgovora, morate makar da posetite sajt budućeg poslodavca i tamo potražite informacije o toj kompaniji. Oprezno koristite druge izvore. Budite pažljivi kada odgovarate na sledeća pitanja:

Pitanja o Vašim vrlinama i manama

Ova pitanja se postavljaju s ciljem ne samo da bi se otkrilo o Vašim manama i vrlinama, već i da bi se videlo koliko taktično govorite o njima:

Završna pitanja

Ovo  je situacija u kojoj lako možete pokvariti utisak o sebi, čak i ako je razgovor pre toga tekao savršeno. Ova pitanja izgledaju vrlo bezazleno, ali su osmišljena na takav način, da otkrivaju o Vama to, što biste možda hteli da sakrijete. Stoga, unapred razmislite šta ćete odgovoriti na:

Autor: Marija Ignjatović
Exit mobile version