Youth NOW

Efikasno upravljanje vremenom

Najvrednija valuta na svetu jeste vaše vreme. Kada su vam potrebni novi izvori nula na bankovnom računu, možete uzeti kredit.

Činjenica je da nigde u svetu, ne postoji banka sekundi ili sati. Takođe, istina je i da nikada nećete imati dovoljno vremena da uradite sve što biste želeli. Umesto da, neprestano trčite za obavezama, usvojite korisne načine da efikasno upravljate njima.

Upravljanje vremenom, znači upravljanje važnim aspektima života, na način koji će najpre vama lično doneti satisfakciju, ali i uspeh šta god da radili. Počnite odmah!

#1 Kupite rokovnik.

Obična sveska vam, naravno može poslužiti da vodite evidenciju svakodnevnih obaveza. Uspešni ljudi svako jutro, sastavljaju ličnu „to do“ listu. I pridržavaju je se.

#2 Odredite prioritete

Usresredite se na ono što biste trebali, ali i želeli da uradite tokom narednog dana. Odredite najvažnije zadatke, i prvo se usresredite na najteže ili one koji će vam oduzeti najviše vremena, na primer. Zapamtite važno Paretovo pravilo 80-20.

Njega možete primeniti na apsolutno sve što želite. Naime, za 80% rezultata, potrebno je samo 20% vremena ili aktivnosti. To znači da za samo 4,8h tokom dana, možete ispuniti najveći deo vaših obaveza.

#3 Analizirajte svoju „to do“ listu

Na kraju dana, izdvojite vreme i pogledajte šta ste sve do tada uspešno uradili. Razmislite, da li ste nešto propustili da uradite, da li ste nešto mogli bolje, lakše ili brže i dozvolite sebi da budete motivisani da narednog dana budete produktivniji, samim tim i zadovoljniji postignutim rezultatima.

#4 Promenite loše navike

Sve ono što vas sprečava ili odlaže dostizanje vaših pokretnih meta, odnosno vaših ciljeva, jeste loša navika. Razmislite na koje načine možete da ih eliminišete ili zamenite.

#5 Izazovite sebe na 21 dan

Počnite sa malim stvarima, sa odlaskom na jutarnje vežbanje na primer. Prvog jutra dovoljno je čujete svoj alarm i da ga ignorišete. Sledećeg dana prošetajte po svojoj sobi, a narednog se i obucite. Svakog sledećeg jutra, ćete biti spremni na novi korak.

Put do uspeha, i put od 1000km počinje jednim korakom. Ali najpre, sa voljom da to uradite.

Činjenica je da vam je 21 dan dovoljan da usvojite pozitivne navike, da za 18 meseci možete da promenite vaše stavove i ponašanja. Takođe, samo 5 godina  je potrebno da postanete nova osoba. Kao da se ponovo rodite.

#6 Naučite tehnike upravljanja vremenom

Jednostavne tehnike, poput 4D ili ABCDE matrice, obezbediće vam velike uštede u vremenu.

Matrica 4D zasniva se na jednostavnoj klasifikaciji vaših obaveza u 4 osnovne grupe: do (uraditi odmah), delay (odložiti), delegate (prepustiti drugima), delete (izbrisati).

Ova metoda od vas traži da jasno odredite šta je ono što je za vas važno, i šta biste trebali da uradite odmah po nastanku potrebe za tim, a šta vas sprečava u obavljanju tih stvari, oduzima vam vreme i nemate nikakvu korist od toga. To su stvari poput društvenih mreža, televizijskog programa ili igranja igrica.

Neke stvari poput druženja sa prijateljima, odlaska u tržni centar ili na putovanja, možete odložiti. Grupa „prepustiti drugima“ rezervisana je za sve one stvari, za koje možete potražiti pomoć od onih koji to rade bolje od vas i time vam mogu uštedeti i trud i vreme.

Matrica ABCDE je tehnika slična prethodnoj, jer traži od vas da odredite svoje prioritete, i da razmislite koji od njih su vam hitniji, a koji mogu da čekaju.

Povežite date grupe, zapišite ih  i neka vam uvek budu vodič do uspeha.   Polje A je na primer, obaveza za čije neispunjenje postoje negativne posledice. B, C i D su obaveze sa umerenim posledicama, kao i stvari sa spiska koje možete da odložite i delegirate. Obaveze iz grupe E, sa druge strane, jesu nevažne, obaveze čije neispunjenje neće imati nikakve neželjene posledice.

#7 Razmislite o vašim slabostima i ograničenjima

Umete li da prihvatite kritiku? Napravite ličnu SWOT matricu. To je jednostavan, ali efikasan alat da bolje upoznate sebe. Jednostavno zapišite vaše sposobnosti (Strengths), ono u čemu se malo manje vešti (Weaknesses), i šta je to što vam u vašem okruženju može pomoći (Opportunities) a šta vas može sprečiti da dodjete do cilja (Threats). Neka vam ona bude vodič na unapređenju veština i sposobnosti na putu do ostvarenja cilja i postizanja uspeha. Odvojite vreme da naučite kako da ga sačuvate, radeći na sopstvnim kvalitetima.

#8 Podelite svoje vreme

Odgovarajte na poštu u tačno određeno vreme u toku dana. Odmorite se uz omiljenu knjigu, ili epizodu serije svakoga dana u isto vreme. Dogovorite druženje sa prijateljima onda kada vama najviše odgovara. Rasporedite svoje obaveze u okviru raspoloživog vremena, i vežbajte upravljanje njime. Naučite da efikasno koristite ograničeni fond časova u toku dana.

 

Marković Milica

Izvor fotografije: Google

Exit mobile version