Youth NOW

Berlin – Grad preduzetništva i mladih

Mladi iz sedam evropskih zemalja su se okupili u Berlinu kako bi kroz zajednički  rad i edukaciju osnažili samopouzdanje,  formulisali svoje poslovne  ideje i pretvorili ih u konkretne poslovne planove.

U organizaciji udruženja Zentralrat der Serben in Deutschland e.V  održana je omladinska razmena pod nazivom „Youth Entrepreneurs Now” u periodu od 8. do 17. septembra 2016. godine u Berlinu,  start-up prestonici  Evrope. Tema omladinske razmene je bila preduzetništvo mladih i njihovo osposobljavanje za pokretanje sopstvenih biznisa.

Na ovoj omladinskoj razmeni učestvovalo je 42 mladih ljudi iz sedam evropskih zemalja: Nemačke, Srbije, Austrije, Španije, Litvanije, Češke i Makedonije.

Ovakav tip omladinskih razmena pruža veliku mogućnost mladim ljudima za bavljenje različitim temama. Istovremeno je ovo odlična prilika za interkulturalnu razmenu na različitim aspektima. Stvaranje atmosfere tolerantnosti i poštovanja drugih kultura, prihvatanje različitosti na religiskom, političkom i etničkom polju, samo su neke od primera dobre prakse i pozitivnog uticaja na ove mlade ljude.

Na projektu „Youth Entrepreneurs Now” mladi iz sedam zemalja su se u Berlinu bavili temom preduzetništva. Na projektu su ravnopravno učestvovali mladi  iz ekonomski slabije razvijenih sredina, mladi iz ruralnih područja, mladi koji iza sebe imaju  socijalne ili ekonomske teskoće.

Projekat je ostvaren kroz radionice, diskusije i primere dobre prakse. Glavni cilj projekta je bio da mladi učesnici  razviju preduzetnički duh i da se osnaže za pokretanje sopstvenih biznis ideja.

Tokom projekta dosta pažnje je poklonjeno  radu na izgradnji i učvršćivanju sopstvenog samopouzdanja.

Jednu od radionica o liderstvu, prepoznavanju sopstvenog tipa ličnosti, sopstvenih talenata i slabosti i  pronalaženju sopstvenog stila liderstva održala je Dragana Nikolić, koordinator  Centralnog Saveta Srba Nemacke i vlasnik firme EQ-TRAIN. Na specijalnoj radionici učesnici su izmedju ostalog imali priliku da saznaju više o savremenim metodama i online alatkama za razvoj liderstva koje primenjuju ne samo velika preduzeća već i sve više startup firmi u svetu.

 

Odlična atmosfera i svesrdna podrška svih učesnika olakšale su timski rad i podstakli mlade entuzijaste da se oprobaju i u usavršavanju javnog nastupa i poslovnoj komunikaciji. Neki od njih su imali svoju premijeru u javnoj promociji, što ce im biti od velike pomoci prilikom kokurisanja za poslove ili za dobijanje ekonomske podrške za  nihove preduzetničke planove.

Omladinske razmene su odličan način za učenje i lični razvoj jer unose interkulturalnu dimenziju i pružaju mladima mogućnost da temu projekta posmatraju globalno. Upoznavanje sa ljudima iz drugih zemalja širi njihove vidike i podstiče ih da stvari sagledaju iz drugačije perspektive. Mladi dobijaju priliku da istražuju mogućnosti koje društvo pruža, kako na ličnom, tako i na poslovnom planu. Kroz ovakve projekte mlade osobe, posebno iz ekonomski nerazvijenih sredina, dobijaju podstrek, ideje i nove mogućnosti da se uključi u društvene tokove. Neretko, sami postaju vršnjački edukatori i lideri koji predvode naredne razmene mladih.

Kao deo aktivnosti na razmeni mladi su posetili nemački parlament “Rajstag” i prisustvovali sednici donošenja budžeta za infrastrukturna pitanja.

Između ostalog, učesnici su imali priliku da se upoznaju  se sa sistemom gradske podrške mladim preduzetnicima. U okviru radionica takodje su  prezentovali koje sisteme podrške njihove zemlje pružaju mladima koji žele da osnuju preduzeća.

Kao primer dobre prakse posetili su preduzetničku radnju  Balkansop Ilic  u Berlinu, popričali sa vlasnikom i lično se uverili da i mali biznis moze  uspešno da se razvije.

Po završetku razmene dva učesnika iz Španije održala su radionicu u svom gradu gde su preneli stečeno znanje svojim vršnjacima. Tokom novembra i decembra očekujemo da će biti održano još četiri radionice; po jedna u Srbiji i Litvaniji i dve u Španiji.

Tokom rada na projektu učesnici su napravili video čija je ideja dalja promocija preduzetništva i upoznavanje javnosti sa aktivnostima koje smo radili tokom projekta.

 

Ukusno posluženje 🙂

Projekat „Youth Entrepreneurs Now” podržala je Evropska komisija iz programa Erasmus+. Erasmus+ je program Evropske unije namenjen finansiranju projekata iz oblasti obrazovanja i obuka, mladih i sporta. Program pokriva period od 2014. do 2020. godine, a organizacija Zentralrat der Serben in Deutschland e.V ohrabrena dobrim rezultatitma na ovom projektu nastaviće da radi na novim projektima i sprovodi obuke i razmene za mlade.

 

Mirjana Vasić

Fotografije: Dragana Nikolić i Mirjana Vasić

Exit mobile version