Youth NOW

Lepote Srbije

Približava nam se vreme odmora, ako ste razmišljali o putovanju zašto ne biste istražili manje poznate a lepe destinacije naše zemlje. Bilo da volite urbani ili ruralni turizam Srbija ima šta da ponudi.  Evo naših predloga:

Najuređenije jezero u Srbiji, iako je kupanje rezervisano za letnju sezonu prolećni odmor možete iskoristiti za posete brojnih spomenika, zoo vrta, obližnje Subotice…

Krase ga lepo uređeni centar, brojni spomenici, Narodni muzej, Dunavski park, nezaobilazna Petrovaradinska tvrđava sa koje se pruža pogled koji oduzima dah.

Bogata izletištima, jezerima, manastirima. Nacionalni park je idealan izbor za ljubitelje eko-turizma. Vina po porodičnim recepturama mame ljubitelje na čuveni vinski put Fruške gore.

Nalaze se nedaleko od Bele Crkve, u jugoistočnom Banatu. Čine ih pet jezera bogata čistom vodom. Kao jedinstvena turistička ponuda u Vojvodini pogodna su za rekreaciju i izlete.

Nekadašnja prestonica Srbije, na obali Dunava. Dom najveće ravničarske tvrđave u Evropi sa bogatom istorijom. Grad grožđa i vina, Karađorđevog duda… Lepotama grada možete se diviti sa kopna ili možete da se odlučite za krstarenje Dunavom.

Oduvek su se vezivale brojne misterije za ovaj kraj, verovatno zbog bogate istorije i ukrštanja brojnih carstava. Možete posetiti Golubac, Ram, Fetislam ili utvrđenje Dijana. Ako ste zaljubljenik u prirodu i seoski turizam ovo je pravi izbor, posetite Homoljske planine, Vrelo Mlave, Krupajsko vrelo, neki od vodopada, neku od brojnih pećina ili banja.

Tara “pluća Srbije” ispresecana Drinom i jezerima čarobna je i leti i zimi. Pravi dragulj sa jedinstvenim atrakcijama turističke regije Zapadna Srbija- Čarobni turistički prsten.

Predstavnik Šumadije, prva prestonica modern Srbije. U svoju turističku ponudu ubraja brojnu kulturnu baštinu, manastire, centar grada sa Miloševim vencem, spomen park Šumarice. U obližnjim selima možete uživati u seoskom turizmu.

“Kapija istoka i zapada”, rodni grad rimskog imperatora Konstantina Velikog, smešten na reci Nišavi. Neke od atrakcija Niša su tvrđava, Ćele kula, mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici. U blizini grada nalazi se i Niška banja.

Spomenik prirode koji je bio kandidat za Sedam svetskih čuda prirode, nalazi se 30 km od Kuršumlije. Čine ga dva retka prirodna fenomena: 202 specifične zemljane figure i dva izvora jako kisele vode. U blizini se nalazi Prolom Banja.

 

 

Anita Vuksanović

Exit mobile version