Youth NOW

Emocije kao prijatelji

Potiskivanje emocija može negativno uticati na vaše zdravstveno stanje. Verovatno ste čuli da ljudi kažu:  ,,budi pozitivan/a i  razmišljaj o lepim stvarima”. U redu, znamo da to dobro utiče na organizam. Međutim, da li ste znali da su nam sve emocije prijatelji? Forsiranje pozitivnog stava koji ne osećamo, jer smo, na primer, tužni ili besni , može biti kontraproduktivno.

Nekada smo prirodno neraspoloženi. Dogode se neke stvari koje nas manje ili više ,,isteraju sa puta” . Dozvolite sebi da iskažete tugu i ostale emocije koje nazivamo -negativnim. Same emocije  nisu negativne. One nam uvek pokazuju smer. Negativan, ili bolje rečeno neprijatan je osećaj koji proizvode u telu i duši.

Zahvaljujući  ,,negativnim” osećanjima znamo da nešto nije u redu. Stoga, nije na odmet i zaplakati, i da ako depresivno stanje traje predugo potražimo pomoć. Naravno, možemo naučiti da pratimo svoje emocije. Na taj način ćemo nakon nekoliko dana uvideti  koja osećanja preovladavaju i koje ih situacije remete, a samim tim  i razmisliti o rešenjima.

Kada govorimo  o  dobi puberteta,  mislimo na doba  intezivnog rasta, razvoja, i traženja svog identiteta. Iako nije lako, i borba sa autoritetom predstavlja izazov, dozvolite sebi da iskažete osećanja. Potiskivanjem značajno utičete na razvoj psihofizičkih bolesti.  Tinejdžerima, mladim ljudima pa ni odraslima nije lako, ali evo nekolikmo saveta za sve:

 

Moj kanal

Bojana Aleksić 

Motivaciona pedagogija 

Exit mobile version