10 bizarnih zakona širom sveta koje verovatno niste znali

, AKTUELNO

Da li ste ikada razmišljali o tome kako se zakoni razlikuju širom sveta? Dok mnogi zakoni služe za očuvanje reda i bezbednosti, postoje i oni koji se čine neverovatno čudnim i bizarnim. U ovom članku, istražićemo deset najneobičnijih zakona iz različitih zemalja koje će vas ostaviti zbunjenim ili čak šokiranim. Saznaćemo zašto je, na primer, nošenje pantalona u određenim okolnostima ilegalno ili kako se suočiti s zakonom kada je reč o mitskom biću poput Bigfoota. Pripremite se za fascinantan put kroz zakonodavstvo i kulture širom sveta.

  • U Francuskoj, zakon iz 1800. godine i dalje zabranjuje ženama nositi pantalone osim ako imaju dozvolu od lokalnih vlasti. Iako se ovaj zakon ne primenjuje u praksi, još uvek je na snazi.

  • U Singapuru je zakonom zabranjeno žvakati žvaku u javnom prevozu kako bi se očuvala čistoća i higijena. Kršenje ovog zakona može rezultirati ozbiljnim novčanim kaznama.

  • U Kanadi je, prema Zakonu o kriminalu, ilegalno ubiti Bigfoota, poznatog i kao Sasquatch, jer se ovaj mitski stvor smatra delom prirodne baštine zemlje.

  • U Italiji je zakonom zabranjeno da se kućni ljubimci drže sami kod kuće ili na terasi, kako bi se osiguralo da imaju dovoljno društva. Vlasnici kućnih ljubimaca moraju osigurati da su uvek u prisustvu drugih živih bića.

  • U Švajcarskoj je ilegalno pranje automobila nedeljom jer se to smatra bukom koja ometa mir nedeljnog odmora. Ova zabrana vodi poreklo iz verskih običaja.

  • U Tajlandu je zakonom zabranjeno bacati žvaku na tlo. Ova mera je uvedena kako bi se smanjila zaprljanost javnih površina i očuvala čistoća grada.

  • U Grčkoj je ilegalno igrati video igre tokom vikenda. Ovaj zakon je donet kako bi se podstakao fizički aktivniji način života i druženje sa porodicom i prijateljima.

  • U Indiji je zakonom zabranjeno da bikovi šetaju ulicama bez pratnje. Ova mera je uvedena kako bi se sprečile nezgode i sačuvala bezbednost saobraćaja.

  • U Japanu je zabranjeno vožnja bicikla dok koristite mobilni telefon. Ova mera je uvedena kako bi se smanjile nesreće i povrede vozača bicikala, ali i kako bi se promovisala veća pažnja u saobraćaju.

  • U Australiji je zakonom zabranjeno da se poslužujete vodom iz svog toaleta. Iako je većina domaćinstava povezana sa javnim vodovodom, ovaj zakon je ostatak prošlih vremena kada su ljudi koristili vodu iz cisterne za ispiranje WC-a i zakon je trebao da spreči zloupotrebu ove vode.

Pročitati i: Raditi 4 dana nedeljno: novi način rada menja igru

Iako se zakoni često temelje na tradicijama, verovanjima i potrebama društva, nema sumnje da postoje i oni koji izazivaju čuđenje i smeh. Bizarni zakoni iz različitih delova sveta podsećaju nas na bogatstvo i raznolikost ljudskih iskustava. Dok su neki od ovih zakona možda ostali iz prošlih vremena ili se ne primenjuju u praksi, oni nas podsećaju na to koliko je važno razumeti različite kulture i običaje.

Možda nas ovi zakoni nateraju da se zapitamo kako se zakon može oblikovati oko naših života i vrednosti. U svakom slučaju, bizarni zakoni su podsetnik da svet oko nas nikada ne prestaje da nas iznenađuje.

Autorka: Sara Nikolić

Izvor: www.holidify.com

Foto izvor: www.dawn.com