“Zajednički frižider”: Koncept deljenja hrane koji transformiše zajednicu

, AKTUELNO, KULTURA

U vremenu kada globalna klimatska kriza i problemi sa održivošću postaju sve izraženiji, Srbija je našla inspiraciju u konceptu “Zajedničkog frižidera”. Ovaj inovativni pristup, koji potiče iz zajednica širom sveta, postaje sve popularniji u srpskim gradovima i selima, pružajući nadu za održiviju budućnost.

Šta je Zajednički frižider? To je jednostavan, ali efikasan način za lokalne zajednice da zajedno deluju na smanjenju otpada hrane i podršci onima koji su u potrebi. Obično smešten na javnom mestu, poput tržnih centara, parkova ili lokalnih prodavnica, Zajednički frižider funkcioniše tako što građani doniraju višak hrane ili nepotrebnih prehrambenih proizvoda. Ova hrana postaje dostupna svima u zajednici, posebno onima čiji budžeti su ograničeni ili su suočeni s teškim okolnostima.

Ono što čini ovaj koncept posebno važnim jeste činjenica da smanjuje bacanje hrane, što je globalni problem. Velike količine hrane završavaju na deponijama svake godine, dok milioni ljudi širom sveta gladuju. Zajednički frižider pomaže preusmeravanju ovih resursa ka onima kojima su zaista potrebni.

Trenutno u Beogradu postoje 3 aktivna frižidera – na Studentskom trgu, u Zemunskom parku i u ulici Vladimira Radovanovića 2 (Dorćol platz), gde je postavljen prvi u januaru 2022. godine.

Kod nas, inicijativa Zajedničkog frižidera doživljava sve veći uspeh. Građani doniraju sve od svežeg voća i povrća, do konzervi i osnovnih životnih namirnica. Ovi frižideri postaju simbol solidarnosti među građanima i podstiču svest o važnosti brige o drugima.

Takođe, Zajednički frižider promoviše održivost i odgovornost prema okolini. Održavanje ovih frižidera zahteva ulaganje neprocenjivog truda angažovanih, što dodatno povezuje ljude i zajednicu u celinu.

Pročitati i: Otvoren konkurs za Social Impact Award 2023

Zajednički frižider predstavlja osvežavajući primer kako zajednice mogu delovati zajedno kako bi rešavale globalne probleme na lokalnom nivou. Ovaj koncept promoviše vrednosti deljenja, brige o drugima i očuvanja resursa za buduće generacije, čineći ga ključnim korakom ka održivoj i humanijoj budućnosti.

Autorka: Sara Nikolić

Izvor/foto izvor: www.instagram.com/zajednickifrizider