Eurosong 2023: druga pobeda Lorin i moralna pobeda Finske

, AKTUELNO

Iz godine u godinu finale takmičenje za najbolju pesmu Evrope sve više iznenađuje publiku svojom organizacijom, pesmama i performansima učesnika. Kako tradicija nalaže i ove godine publika je mogla da prati prenos dve polufinalne večeri kao i finale ove manifestacije koje je održano 13. maja na malim ekranima. Naš ovogodišnji predstavnik bio je mladi umetnik Luke Black sa pesmom “Samo mi se spava”, a ovogodišnja pobednica, švedska pevačica Lorin, poznata po već osvojenom prvom mestu na ovom takmičenju 2012. godine, čini se više nego iko pre, izazvala je dosta kontroverzi povodom još jedne pobede.

S obzirom na dešavanja u Ukrajini, finale ovogodišnjeg takmičenja se umesto u ovoj zemlji održalo u Velikoj Britaniji, a finalno veče uveličalo je i prisustvo kraljevske porodice. Uzimajući u obzir numere iz prethodnih godina mogla se osetiti izvesna atmosfera iz tekstova koji su tematski aludirali na trenutno stanje u svetu kao što su pesme “ŠČ” izvođača Let3 koji su predstavljali Hrvatsku, a koja aludira na odlazak u rat. Takođe, naš predstavnik Luke Black sa pesmom “Samo mi se spava”, aludirajući na preveliku preveliku vezanost za virtuelni svet, svakodnevno medijsko “kljukanje” informacijama za koje većina ljudi nema kapacitet selekcije istih.

Svet je u konstantom sukobu, a ironično ili ne Švajcarska kao neutralna država ove godine se predstavila pesmom “Watergun” u izvođenju Remo Forera, a čiji refren počinje rečenicom “I don’t wanna be a soldier…”.

Međutim, bilo je i pesama veselijih tematika poput austrijske numere “Who the hell is Edgar?” u izvođenju Taye i Salene, a koja govori o poznatom književniku Edgaru Alanu Pou.

Jedan od najsenzacionalnijih nastupa ovogodišnje finalne večeri definitivno je bio nastup izraelske predstavnice Noe Kirel sa pesmom “Unicorn”. Mlada i atraktivna izraelska pevačica koja je trenutno jedna od regruterki u izraelskoj vojsci oborila je Evropu svojim glasom, stasom, harizmom i nastupom.

I na kraju, jedna od veselijih pesama, koja je izazvala gore pomenutu kontroverzu o pobedi na ovogodišnjem Eurosong-u, jeste pesma finskog izvođača Käärijä pod nazivom “Cha Cha Cha”. Njegov nastup u zelenom kostimu, sa pratećim igračima obučenim u roze boju toliko je oduševio publiku da je osvojio 367 glasovima publike, što je Finsku u tom trenutku plasiralo na prvo mesto liste.

Međutim, Švedska, koja se u tom trenutku nalazila na drugom mestu, zbog velikog broja glasova publike uspela je da se vrati na prvo mesto i pobedi sa svojom pesmom “Tatto”. Vidno razočarani Finci pomirili su se sa porazom, ali su svakako ostali ovogodišnja atrakcija izbora za pesmu Evrovizije.

Ipak, publika nije ostala ravnodušna na ovakav izbor pobednika. Naime, na drušvenim mrežama su se pojavile različite špekulacije o tome kako je izbor pesme “namešeten” s obzirom na to da se Lorin nije posebno iznenadila svojom pobedom. Pesma se mnogima nije dopala, a na internetu počele su da kruže i glasine da je pesma plagijat i da je u toku glasanja publike sam sistem za obračun glasova zakazao.

Bez obzira na glasine, na društvenim mrežama se jasno moglo videti da je atmosfera među takmičarima u bek stejdžu bila prijateljska, a nama ostajje da se nadamo da ćemo sledeće godine dovesti našu zemlju do pobede u prestonici Švetske.

Autorka: Katarina Pejić

Foto izvor: google.com