Slatkiši kao saveznici u učenju

, AKTUELNO

O slatkišima se uvek priča u negativnom kontekstu,  a znate li da zapravo mogu biti sjajni saveznici u učenju? Saznajte koji su najbolji.

Do činjenice da slatkiši pomažu učenju možda ste došli i sponatno u onim trenucima kada se umorite, kad mozak više ne prima informacije i kad, ne bi li ga podstaknuli, poželite nešto slatko.

Ništa nije slučajno. Organizam jednostavno traži šta mu treba. Mozak možda nije najveći organ u našem organizmu, ali najveći deo energije odlazi nam na njegov rad. Većinu te energije za svakodnevne potrebe podmirujemo svojom ishranom. No, kada treba dodatno da zapnemo i učimo, onda mozgu treba dodatno više energije za učenje i tu slatkiši stupaju na scenu. Najčešće spontano posegnemo za nečim čokoladnim.

Naravno, nije svejedno koje ćete slatkiše izabrati i baš zato dajemo vam vodič na tu temu.

Evo kako birati slatkiše kako biste poboljšali svoje učenje.

Birajte pametno! Šećer vam može biti i gospodar i sluga

Znamo! Prevrnuli ste očima i pomislili:  „ O Bože! Zar sad postoje pravila i kako da izabereš slatkiše, kao da je to neka mudrost u životu. Još nam samo fali da neko smisli kurs o tome, jer jedino još to nije izmišljeno“.

 No, pre nego što sasvim otpišete ove savete, ipak pročitajte naredne redove, jer mogu da naprave veliku razliku u vašem izboru slatkiša tokom učenja i unaprede vaš rad i trud.

Slatkiši mogu da pruže brzi nalet energije. Realno, to su prosti šećeri koji veoma brzo dospeju u krvotok i daju vam elan. Međutim, jako je bitno:

  • o kojoj količini slatkiša se radi
  • o kojoj vrsti slatkiša se radi

Ne treba preterivati.

Mala ali promišljena konzumacija slatkiša može vam doneti više energije, budnost i time bolju produktivnost.

No, ako preterate, dešava se apsurdna stvar: vaš nivoi energije i produktivnosti neće rasti, nego će početi da opadaju. To je zato što što slatkiši po pravilu imaju mnogo kalorija i organizmu treba više napora da ih pretvoru u energiju. Umesto da se osećate poletno, nakon obilne porcije slatkiša osećaćete se tromo i umorno i možete se pozdraviti sa koncentracijom.

Savet: Neka bude umereno, a kvalitetno!

Najbolje je da uvek imate nešto takvo u zalihama kod kuće.

Znate zašto?

Ako u trenutku kada vam zatreba mali slatki podsticaj na učenje u kući nema ničega slatkog, moraćete da odete do prodavnice. Neka je ona i prekoputa vašeg doma – izgubićete sat vremena.

Kako?

Pa jednostavno, ispašćete iz svog „radnog pogona“ i da biste ponovo dostigli isti nivo koncentracije i posvećenosti knjizi, trebaće vam bar sat vremena.

Zato, uvek imajte kutiju kvalitetnih slatkiša u šteku. Najbolje je da ih nabavite na sajtu candyuniverse.rs

Evo i zašto vam to kažemo. To je mesto gde ćete pronaći definitivno najveći izbor slatkiša, bilo da su u pitanju čokoladne ili gumene bombone. Tu ćete moći da izaberete i ono što vam treba za učenje, a to je sledeće.

Slatkiši za održavanje energije

Kada se pripremate za intenzivno učenje, važno je imati izvor energije koji će vam pomoći da ostanete koncentrisani i produktivni tokom dužeg perioda. Slatkiši sa kompleksnim ugljenim hidratima mogu biti odličan izbor jer pružaju dugotrajnu energiju, za razliku od slatkiša koji su bogati jednostavnim šećerima i mogu izazvati brze šećerne skokove i padove energije.

Šta odabrati – a da nije jabuka, nego nešto što će istinski zadovoljiti i potrebu za uživanjem u slatkišu i energetske potrebe?

Sušeno voće kao što su suve smokve, kajsije, grožđice ili brusnice su dobar izvor kompleksnih ugljenih hidrata. Ako su još preliveni crnom, belom ili mlečnom čokoladom – eto spoja dobrog i korisnog.

Kompleksni ugljeni hidrati se sporije razgrađuju u organizmu, što znači da neće izazvati nagli skok šećera u krvi, već će obezbediti postojan izvor energije koji će vam pomoći da ostanete koncentrisani tokom učenja.

Slatkiši za bolji rad mozga

U ovu grupu spadaju slatkiši koji sadrže esencijalne masne kiseline (kao što su omega 3 i omega 6 masne kiseline). One su ključne za zdravlje mozga i mogu imati pozitivan uticaj na kognitivne funkcije kao što su pamćenje, pažnja i koncentracija. Ovo iz razloga jer i sam mozak prvenstveno sastavljen od lipida ( masti) . To ne znači da treba da jedemo masnu hranu, ali ni da sasvim izbegavamo masnoće.

Krajnosti nisu rešenje. Suština je u izboru zdravih izvora masnoće.

A ima li ih u slatkišima?

Ima, ako mudro birate.

Bogat izvor omega 3 masnih kiselina su orašasti plodovi ( orasi, lešnici, bademi, pistaći, kikiriki…) . A da bi oni bili slatkiš, treba da budu preliveni čokoladom ili karamelizovani. Najbolje za mozak je da to bude tamna čokolada koja ima visok procenat kakaoa, jer je i ona bogata ovim esencijalnim masnim kiselinama.

Da zaključimo: čokoladne dražeje sa orašastim plodovima su pun pogodak za bolji rad mozga.

Slatkiši za bolje pamćenje

Da ono što ste naučili i ostane u glavi, mozak treba da bude besprekorno zdrav. Za to su neophodni antioksidansi.   To su jedinjenja koja štite naše ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koja su povezana sa slabijim pamćenjem. U ovom kontekstu se pominje sve i svašta, ali slatkiši gotovo nikad. Šteta, jer apsolutno je moguće pronaći i njih, samo treba da znate šta tražite.

Crna čokolada: Tamna čokolada je jedan od najpoznatijih izvora antioksidansa među slatkišima. Bogata je flavonoidima, posebnim vrstama antioksidansa koji su povezani sa poboljšanjem kognitivnih funkcija, uključujući pamćenje. Tamna čokolada sa visokim procentom kakaoa je najbolji izbor, jer sadrži više flavonoida i manje šećera u poređenju sa svetlijim čokoladama.

Suvo voće: Suvo voće poput suvih šljiva, kajsija, grožđica i brusnica takođe su bogati izvor antioksidansa. Suvo voće može biti slatka užina koja pruža prirodno slatki ukus i istovremeno doprinosi unosu antioksidanasa koji mogu podržati pamćenje i kognitivne funkcije.

Oraščići i semenke: Orasi, bademi, kikiriki, lešnici, lanene semenke, chia semenke i druge vrste orašastih plodova i semenki bogati su polifenolima, vitaminima i mineralima koji mogu imati pozitivan uticaj na mozak i pamćenje.

Ove 3 kategorije namirnica možete samostalno jesti , ali mogu biti i u obliku najukusnijih dražeja u kutiji sa slatkišima.

Slatkiši kao nagrada za naučeno

Poslastice nas uvek čine srećnim, jer smo od malih nogu naučeni da oni znače neku nagradu. Ako smo dobri – dobijemo čokoladu ili bombone. Naš mozak je jednostavno istreniran da ih vidi kao neki vid nagrade.

Upotrebite ovo u svoju korist i za dogovor sa samim sobom i motivišite sebe na učenje.

 Neka slatkiši budu nagrada za naučeno.

Na primer: „ Ako položim ovaj ispit, nagradiću sebe Candy universe boxom“ . Sada to mogu biti i gumene bombone, jer svrha je uživanje, a ne rad mozga i bolje pamćenje.

Ili: „Ako naučim ovo poglavlje do danas, počastiću se slatkišem“.

Odredite sami svoj cilj.

Važno: Ovde postavljajte malo ozbiljnije ciljeve, da ne biste došli u situaciju da nakon svake naučene rečenice progutate po bombonu i završite semestar sa nekoliko kilograma viška. Gomilajte znanje, a poduprite učenje slatkišima na gore opisan način. Tako ćete ih mudro iskoristiti za učenje.