Fest 51: Opstanak dobrote – Uz simpatije publike, film koji je pokupio i velike nagrade

, KULTURA

Opstanak dobrote” australijskog reditelja Rolfa de Hera pobravši mnoge simpatije na ovogodišnjem beogradskom filmskom festivalu, dobio je specijano priznjanje 51. FEST-a, a glavna glumica u ovom ostvarenju nagrađena je za najbolji debi.

Iako glavna glumica Medžemi Husein nije mogla da prisustvuje nagrađivanju, reditelj Rolf de Hera je bio prisutan na svečanoj dodeli, gde je izjavio: ,,Hvala Beograde na ovoj časti. Posvećujem nagradu mladoj ekipi koja je sa mnom stvarala film”, dodavši: ,,Čuo sam se sa Madžemi pre nekoliko sati i ona je bila toliko uzbuđena da je jedva mogla da govori. Ovo je njen prvi film, a pre toga nije ni kročila u bioskop. Rekla je da želi da se zahvalim svima. Rekao sam joj: “Misliš festivalu?”, rekla je: “Ne, svima”. Pa hvala svima’’.

Film je jedna posebna priča o čovečanstvu i ljudskosti. U distopijskom svetu, pratimo neimenovanu ženu koja biva ostavljena u pustinji u kavezu. Nakon što nađe izlaz, kreće na putovanje gde pronalazi još više zatočeništva i stradanja. Od pustinje, preko planine, do grada, ona kreće u potragu za novim početkom.

U ovom specifični film, bez gotovo imalo dijaloga, ipak je akcenat na upravo gorepomenutoj Medžemi, koja nosi ceo film i sa ekspresijama lica i gestikulacijom pokazuje publici svoje nezadovoljstvo, kao i sitne radosti koje pronalazi.

O samoj ideji filma, Rolf je izjavio da je temu našao sasvim slučajno odlaskom na planinu, koja je oko sat vremena udaljena od njegove kuće. Odjednom je video sliku prijatelja Pitera Džiga u kavezu u pustinji i to je za njega označilo početak filma.

Pročitati i: Fest 51: Baci se na pod – Debitanski film Nine Violić

Film deluje pesimistično, ali se u njemu mogu pronaći razni pozitivni elementi, počevši od naizgled neizbežne i bespomoćne situacije u kojoj se glavna glumica nalazi i njene enormne želje za oslobođenjem i borbom za preživljavanje.

Autorka: Teodora Škobo

Foto izvor: fest.rs