Fest 51: Baci se na pod – Debitanski film Nine Violić

, KULTURA

Baci se na pod” je film o raspadu jedne porodice, iz tri različite perspektive. Rediteljka, a ujedno i glavna glumica Nina Violić, uz Gorana Bogdana prikazuje jedan krah ljubavi i kraj porodice, a cela radnja je smešteno u jednom danu.

Film je podeljen u tri segmenta, prvi iz perspektive sina, koji od problema beži maštanjem, koja je nama prikazano lutkarskom predstavom. Na pres konferenciji rediteljka je objasnila zašto se odlučila baš na ovaj potez: ,,Kako je budžet za film bio veoma mali, a ja sam znala da ne želim da bude animacija u filmu, došla sam na ideju da u film ubacim lutke, koje smo snimali uživo’’.

Drugi i treći segment filma su ozbiljniji prikazi raspada koji sledi, kroz oči muža, a potom i žene. On nju okrivljava za sve, a neminovni odlazak pokušava da odgodi dovođenjem tetke iz Amerike u stan.

Film je snimljen na simaptičan način, ali monotoni ambijent i ponavljanje scena na momente mogu izgledati suvišno, pogotovo kad uzmemo u obzir da film traje samo 73 minuta.

Ono što je odlično odrađeno u filmu je koncept objektivnog. Ni u jednom momentu nema nametanja mišljenja o tome ko je u pravu, na publici je da odluči. Poslednji segment je iz perspektive majke, ali nigde se ne tvrdi da je njen pogled onaj pravi. Sama režiserka je ovo rekla na pres konferenciji, pomenuvši kako je dosta ljudi sa filma izašlo sa stavom da je muž taj koji je oštećen, da li zbog scenarija ili zbog uloge Gorana Bogdana, koji savršeno pokazuje čoveka koji je spreman na sve da sačuva porodicu.

Pročitati i: Promocija albuma prvenca beogradskog bend “Tomato”

Film počinje i završava se pesmom, specijalno pisanom za film. TBF su bili zaduženi za pesmu.

,,Kada sam tražila pesmu za film, htela sam da to bude nešto pevljivo, ali i dečije. Svaki mladi roditelj zna da kad dete čuje pesmu, pušta je po ceo dan. Htela sam da to bude nešto što se zaista može slušati na taj način’’, rekla je Nina.

Autorka: Teodora Škobo

Foto izvor: fest.rs