U RAZGOVORU SA NEMANJOM IVANOVIĆEM:
FOTOGRAFIJA KAO UMETNOST

, AKTUELNO, INTERVIEW, KULTURA

Naš sagovornik je mlad dečko koji je svoj put popločao fotografisanjem i time izabrao čime će se baviti. U nastavku otkrivamo kako je počeo da se bavi fotografisanjem, da li je danas teško biti fotograf u Srbiji i na koji način savetuje svoje buduće kolege.

Kada se rodila ljubav prema fotografiji odnosno da počneš da se baviš fotografisanjem?

Kontam da je još od malena, samo nisam bio svestan toga. Uvek sam voleo da vidim dobru fotografiju na bilbordu ili nekom posteru. Ali nisam bio svestan toga da me to radi. U 28-oj godini sam odlučio da prekinem sa svim što sam radio i da krenem novim putem.

Foto: Nemanja Ivanović

Koji je bio prvi korak ka tome da se profesionalno baviš fotografisanjem?

Hmm … (smeh). Mislim da se desilo veliko ODRASTANJE deteta u meni. Kada sam batalio sve te neke “bubice” koja su me dovele do te tacke da ODRASTEM i prihvatim to.

Koliko se danas u Srbiji ceni fotografija kao umetnost?

Po mom mišljenju, kao umetnost i ne tako, a voleo bih da grešim. Danas ti je važno “pravilo” daj sve sad i odmah, i ako moze, naravno i što jeftinije. Bezveze je to, ali opet ima i mali broj ljudi koji na oba oka vide i vrednuju to sto radiš, pored te “većine” (smeh).

Foto: Nemanja Ivanović

Kakav je osećaj posmatrati svet i sve u njemu kroz objektiv?

Iskreno meni baš TOP! Ali ne svaki put , ne mozeš svaki put da osvestiš taj trenutak. Ali kada ga osvestis i upališ kreativu na ON, e tada kreće LUDILO. (smeh)

Koji je trenutni projekat na kojem radiš?

Projekat na kojem trenutno radim nosi naziv “Full23size”, u organizaciji više nas. Možete nas pronaći na Instagramu, zapratiti i podržati. Na profilu možete videti fotografije koje se tiču mode, kao i mnoge videe koje pravimo u okviru kampanja za druge brendove.

Instagram profil: Full23Size

Savet za sve buduće kolege koje se bave ili požele da se bave fotografijom kao umetnošću?

Kada presečeš, samo kreni, nema stajanja. Neću da lažem, na ovom putu je teško. Čeka te mnogo borbi, najviše sam sa sobom. Postavljaćeš puno pitanja, odnosno dvoumićeš se da li je ovo pravi put za tebe. Ali ne odustaj! Posle ćeš se smejati svemu!

Autor: Jovana Golubović
Foto: Instagram nalog Nemanja Ivanović