Fest 51: Senke Karavađa – priča o umetnosti i buntovništvu

, AKTUELNO, KULTURA

Na FEST-u ove godine se našlo mnoštvo kvalitetnih filmova, ali jedan od onih koji je ostavio najveći utisak na publiku je film “Senke Karavađa” (Ombra di Caravaggio).

Ova raskošna priča o jednom od najuticajnijih umetnika svog vreme, ali i jednog od najvećih buntovnika i po mnogima najproblematičnije ličnosti, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Na FEST-u, film italijanskog glumca Mikela Plaćida („Hobotnica“), predstavila je Federika Luna Vinćenti, producentkinja koja je u ovoj biografskoj drami bila zadužena i za muziku.

Kao što smo već rekli, ovo je biografski film o Karavađu, ali atipičan biografski film, koji naginje ka trileru.

,,Radnja se događa 1610. godine, kada je papa Pavle V, pošto je obavešten da Karavađo u svojim slikama prikazuje prostitutke, lopove i skitnice, naredio vatikanskoj tajnoj službi da sprovede istragu o umetniku. Papa treba da odluči da li da pomiluje Karavađa, nakon što je osuđen na smrt zbog ubistva rivala Tomazonija . Istraživač, poznat kao Senka, započinje istragu koja će ga navesti da otkrije poroke i vrline umetnika čiji život drži u rukama’’, navela je Federika Luna Vinćenti.

Snimanje ovog filma bio je veoma kompleksan i skup proces, a film budžeta od 13 miliona, što se smatra veoma skupim filmom za italijansku filmsku industriju, gde je budžet ispod 10 miliona.

Prema rečima Federike Lune Vinćenti, ovaj složeni projekat, urađen u italijansko – francuskoj koprodukciji, zahtevao je velike pripreme. Kako se radi o slikaru, jedan od problema sa kojima su se suočili bilo je i dobijanje prava za pravljenje autentičnih reprodukcija Karavađovih radova.

Izjavila je: ,,Još tokom pisanja razmatrali smo ideje o glumcima i lokacijama. Umesto uobičajenih pet, sedam ili osam nedelja, mi smo imali dvadeset nedelja priprema. Rad na kostimima i scenografiji bio je izuzetno složen, morali smo da od nule konstruišemo neke ulice, u studiju Ćinećita. Izuzetno smo se dobro pripremili tako da smo uspeli da ga snimimo za jedanaest nedelja’’.

”Prvo smo imali zadatak da dobijemo dozvole za sve te slike. Onda je poseban segment bio istraživački rad, što mene posebno privlači, jer sam ljubitelj umetnosti, slikarstva, istorije umetnosti, i taj deo mi je sigurno bio najzanimljiviji. Sve je bilo jako uzbudljivo, jer pored sedamnaest slika Karavađa, za potrebe filma rađene su i reprodukcije njegovih slika, sa originalnim bojama i dimenzijama.”, dodala je.

Pročitati i: Fest 51: Premijera 2. sezone serije ,,Tajkun”

O režiseru, Federika je imala samo reči hvale i osvrnula se na njihovu dugogodišnju saradnju: ,,On je genijalac, ne samo kao glumac, već i kao reditelj. Kada je počeo da mi govori o tom ludilu da napiše scenario o Karavađu, odmah sam prihvatila i shvatila sam njegovu viziju’’.

Autorka: Teodora Škobo

Foto izvor: fest.rs