Otvoren 51. FEST u MTS Dvorani

, AKTUELNO, KULTURA

U petak, 24. februara u prostoijama MTS Dvorane u Beogradu, otvoren je 51. FEST pod sloganom Strast života. Veče je započelo crvenim tepihom, a završilo se projekcijom francuskog filma Život je moj. Program je vodila Hristina Popović.

Program je započet numerom Nino Rota Amarkord u izvedbi vojnog orkestra Stanislav Binički, a zatim je je i odana počast preminulim glumcima, glumicama, rediteljima, muzičarima i književnicima koji su doprineli stvaranju filmova u proteklim decenijama. Među onima kojima je počast odana našla su se mnoga svetska, kao i naša imena poput Branka Cvejića, Branke Veselinović, Dejan Mijač i nažalost još mnogih njihovih kolega.

Napomenuvši da je ovogodišnji slogan festivala potekao iz jedne čuvene rečenice slavnog reditelja Federika Felinija: „Nema početka, nema kraja, postoji samo strast života“. Hristina je dala reč umetničkom direktoru FEST-a Jugoslavu Panteliću. On je napravio analogiju između FEST-a i Andrićevog mosta upravo zato što se, kako je on sam rekao:

…na njega reflektuju društvene i istorijske promene, ali ipak uspeva da ih nadživi i ostane veran sebi. Zato nas kao i most spaja.

O ovogdišnjem programu festivala govorio je kao o ekliktičnom:

Ovakav program je adekvatan svetu i vremenu u kojem živimo, pa nam zato filmovi mogu služiti kao znaci pored puta koji će nam pomoći da takav svet sagledamo!

A publici je poručio da filmovima pristupe:

…lično, vođeni osećajem i radoznalošću, ali i otvorenošću za drugačija iskustva jer nas ona menjaju.

U večeri otvaranja, takođe je dodeljena počasna nagrada Beogradski pobednik dvojici reditelj za doprinos svojim filmskim ostvarenjima.
Reditelju Lordanu Zafranoviću nagradu je uručila Gorica Popović, dok je reditelju poznatom kao Den Tan, nagradu uručila mlada glumica i članica ovogodišnjeg glavnog žirija Jovana Stojiljković.

Pročitati i: STRAST ŽIVOTA – 51. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL

Program ovogodišnjeg FEST-a sastojaće se iz glavnog takmičarskog i revijalnog programa, a ovogodišnji žiri činiće producentkinja Jelena Mitrović, producent, scenarista i reditelj Laza, sa Madagaskara, glumica Jovana Stojiljković, reditelj Vinko Brešan i glumac Petar Benčina.

A ko je sve sinoć prošetao crvenim tepihom i prisustvovao otvaranju možete videti u nastavku.

Autor: Katarina Pejić

Foto izvor: https://www.fest.rs/galerija/2023-02-24/2422023