Dejvid Finčer dobija Cezar nagradu za životno delo

, AKTUELNO

Cezar nagrada za životno delo biće dodeljena režiseru Dejvidu Finčeru od strane Francuske filmske akademije. Ceremonija uručivanja velike filmske nagrade održaće se 24. februara na 48. Cezar dodeli nagrada u Parizu.

“Finčer je jedan od retkih filmskih stvaralaca čija je cela filmografija postala kultna. Njegova ostvarenja su hipnotična, cerebralna, izvor inspiracije za nebrojene umetnike”, navodi Cezar Akademija u saopštenju za javnost.

Finčerov prvi film bio je film iz 1992. godine Osmi putnik, najskuplji film ikada koji je režirao debitant. Film je bio nominovan za Oskara u kategoriji specijalnih efekata. Ubrzo nakon toga snima filmove Sedam, Igra, Borilački klub, Čudesan život Bendzamina Batona.

Velikim filmskim uspesima i odličnim međunarodnim filmskim kritikama, Finčer zauzima mesto jednog od najpriznatijih režisera ikada.

Pročitati i: Preminula ikona mode Vivijen Vestvud

Počasna nagrada Cezar, kojom se odaje počast dostignućima u karijeri umetnika i filmskih stvaralaca, ranije je dodeljena glumcima poput Kejt Blanšet, Penelope Kruz, Roberta Redforda i Džordža Klunija.

Autorka: Marija Kojić

Izvor: imdb, variety.com

Foto izvor: imdb