“Beograde, dobro jutro” – 100 godina od rođenja Duška Radovića

, AKTUELNO

Ove godine obeležava se jubilej povodom stogodišnjice od rođenja velikog novinara, pisca i najpoznatijeg radijskog glasa Duška Radovića. Prošlog meseca u Malom pozorištu “Duško Radović” svečano je predstavljena monografija posvećena Dušku.

Duško je za sebe govorio da je “primenjeni književnik”, prijatelji i kolege su ga zvali Tmuša. U bogatoj karijeri bio je urednik programa za decu Radio Beograda i Televizije Beograd, izadavačkog preduzeća ‘’Borba’’, dečijeg lista ‘’Povetarac’’ i naposletku radija Studio B. Pisao je pesme i scenarije za mnoge emisije, voleo je šah, preferans, ploče i fudbalski klub Partizan.

Književnik Milovan Vitezović je svojevremeno opisao Duškovu narav, koju je preneo list “Novosti”:

Dušan Radović, jedno obično srpsko ime i obično srpsko prezime, uz koje se sve neobično podrazumeva, bio je čovek čudesnog i čovek apsolutnih jednostavnosti. Za sve to samo je on zaslužan. On je ono dečje durenje proneo, kao oličen namćorluk, kroz ceo život. Teglio je toliku mrgodnost i bio nam dokaz koliko duševna može biti izgledna mrzovolja. To je i razlog što su ga najbliži mu ljudi, prijatelji i književni sadrugovi, zvali iz milja deda. Duško mi je na kraju prvog susreta tražio da mu pokažem indeks i rekao: “Od sad gde god budem sedeo, možeš sesti za sto, ne pitajući me.

Prošlo je više od tri decenije od smrti Duška Radovića, ali njegova reč i aforizmi i dalje žive. O njegovom stvaralaštvu, duhu i sećanjima koje pamte iz vremena provedenog sa njim govorili su Matija Bećković, Zorica Hadzić, Branislava Milunov, Olja Bećković, Boris Miljković i Miloš Radović.

Povodom obeležavanja jubileja prisutnima se obratila Zorica Hadzić, autorka monografije “100 godina Duška Radovića”:

Tokom pisanja me je vodila radoznalost i ljubav prema delu Duška Radovića. Bez Miloša Radovića ove knjige ne bi ni bilo, tako sam imala uvid u porodičnu arhivu. Veoma mi je pomogao i Matija Bećković.

Duškov dugogodišnji prijatelj, Matija Bećković se u monografiji pojavljuje kao narator, čije pripovedanje povezuje prikupljenju građu:

On je voleo reč i njegov rođendan obeležavamo jednom čarobnom knjigom, koja je nastala zahvaljujući Zorici Hadzić kojoj se zahvaljujem u ime Duška Radovića. Čestitam izdavačima ove knjige i smatram da je ovo knjiga godine.

Monografija sadrži neobjavljene radove, prepiske, zapise, crteže i druge memorabilije – pruža dragocen uvid u život i svakodnevnicu velikana naše pisane reči, Duška Radovića.

Pročitati i: Modni časopisi u Srbiji početkom XX veka

Autorka: Marija Kojić

Izvor: bbc.com, prisustvo dogadjaju, mascom.com, arhiva lista Novosti

Foto izvor: mascom.com