Najbolji (ne)božićni filmovi

, KULTURA

Kako se bliži Božić i sezona praznika koja je uveliko počela budi praznični duh u nama, vreme je da predložimo neke filmove koji su must-see svake zime. Ne, nećemo pričati o ,,Sam u kući’’, ,,U stvari ljubav’’ i ostalim tematskim klasicima, već o filmovima koji iako nisu sveobuhvatno praznični.


1. Umri muški

Ovo je jedan očigledan izbor. Premda je ovo akcioni film o Džonu Meklejnu (Brus Vilis), policajcu koji dolazi na proslavu u Nakatomi Plazu, gde se iznenada dešava teroristički napad. Na čelu sa Hansom Gruberom (Alan Rikmen), teroristi preuzimaju taoce i kontrolu nad zgradom, te glavni akter biva prinuđen da preduzme mere zarad oslobođenja. Ovo ne zvuči kao praznični film, ali kako se cela radnja odvija za vreme Badnje večeri i praznika, dobio je kultni status najboljeg filma za Božić, a sam nije božićni.

2. Mi nismo Anđeli

Prethodni film je možda imao nekakve veze sa praznicima s obzirom na to da se dešava za vreme istih, ali otkud onda “Mi nismo anđeli” na ovoj listi? Naime, svako ko je odrastao na ovim prostorima, zna da se u periodu praznika na televiziji puštaju kultni ex-yu filmovi, a ovo je jedan od njih. Svaki Božić, na nekom od kanala nacionalne frekvencije, možemo gledati Nikolu, beogradskog zavodnika i Marinu, jednu od devojaka koje padaju na njegov šarm i njihovu ljubavnu priču koja se razvija kroz film. Mnogima jedan od omiljenih filmova, pa i nakon bezbroj gledanja, svaka priika da se ponovno pogleda se ne propušta.

3. Hari Poter serijal

Magični svet Dž.K. Rouling možda nije namenjen prazničnoj atmosferi, već kao film za svako doba, ali je tu titulu dobio. Možda zbog toga što se u svakom delu pominje Božić, ali Hari Poter je postao neizbežni deo mnogih filmskih i zimskih rituala.

4. Opasne devojke

Ova tinejdžerska komedija koja je koreografijom za pesmu “Jingle Bell Rock” zacementirala svoju poziciju na ovoj listi, priča o devojci Kedi (Lindzi Lohan), koja nakon godina provedenih u Africi, prvi put kreće u normalnu školu i upoznaje se sa “divljinom” zvanom školski poredak.

Pročitati i: Preporuka dana: White Lotus

5. Kako je propao rokenrol

Još jedan domaći hit, ova omnibus komedija je nezamenljiva svake zime na malim ekranima. Zapravo, jedna od priča se odvija za Novu godinu, tako da je ovo jedan od najbližih filmova praznicima, ali ipak se ne može smatrati samo takvim. Mlade ljubavi, izdavanja albuma i ljubomora su neke od glavnih tema ove komedije, a pored vrhunske postave – film je postao kultan i neizbežan na ekranima.

6. Kad je Hari sreo Sali

Romantična ljubavna priča o slučanijim poznanicima koji postaju sastavni deo života jedno drugom, a koja kulminira na proslavi Nove godine, takođe je zaslužila mesto na listi. Meg Rajan i Bili Kristal savršeno prikazuju par koji se razvija i čiji odnos iz dana u dan raste i ljubav koja postaje sve očiglednija gledaocima.

7. Uhvati me ako možeš
Feel-good film baziran na istinoj priči sa Tom Hanksom i Leonardom di Kapriom je ono što svakome treba tokom ovih euforičnih dana. Frenk Abagnejl je prevarant koji je bio sve, od pilota do bankara, ali jedno mu je bilo konstantno – bio je trn u oku starijem detektivu Karlu Hanratiju. Neočekivani preokreti i predivan kraj, učiniće da vam film ostane u sećanju i da mu se rado vraćate.

8. Roki
Za kraj liste preporučujemo ovaj apsolutno nebožićni film koji je stekao zvanje jednog od omiljenih alternativinih božićnih filmova. Priča o bokseru i njegovom putu do uspeha, kao i ljubavna priča koja ga prati, učinilo je Rokija jednim od omiljenih filmova za zimski period.

Koji je vama omiljeni alternativni božićni film?

Autorka: Teodora Skobo

Izvori/foto izvori: imagesvc.meredithcorp.io, wikimedia.org, m.media-amazon.com, s2.r29static.com, static.wikia.nocookie.net, sr.wikipedia.org, images.app.goo.gl