Srpski “Central Perk”

, AKTUELNO, KULTURA

Fraze poput: “How you doin’?”, “We were on a break!” ili “Could you be more…?” prepoznaju se svuda u svetu. Ove krilatice glavnih likova zaostavštine su jedne od najpopularnijih serija prošlog, pa i ovih par decenija ovog veka. Serija “Prijatelji” počela je sa emitovanjem 1994. godine i sa svojih 236 epizoda osvojila je mnogobrojne nagrade, ali i mnoga srca inspirišući njihove vlasnike da se upuste u razne projekte zasnovane na temi same serije. Jedan od obožavaoca serije jeste i Krunislav Grujić Kića iz Zrenjanina, koji je iz svoje ljubavi prema istoj napravio repliku čuvenog kafića „Central perk“.

Kako se na portalu “Zrenjaninski” navodi, on je u užem centru Zrenjanina sagradio repliku kafića korak po korak. Kako je i sam Kića za ovaj portal izjavio, njegova putovanja po svetu inspirisala su ga da i u Srbiji napravi ovakvu vrstu prostora kakvu je imao prilike da vidi u Singapuru.

“Gledao sam epizode popularne serije, beležio i snimao šta sve moram da pribavim. Tako je krenulo prikupljanje komada nameštaja, ali i raznih sitnica, koje su bile deo autentičnog enterijera. U hodu, uz „Central perk“ kafić, napravljena je i replika Monikine sobe i kuhinje, gde su se mnoge radnje iz serije odigravale.”, priča Kića za portal.

Nekoliko meseci posećivao je portale i obilazio objekte sa antikvitetima da bi prikupio što autentičniji nameštaj kako bi svojim gostima pružio priliku da uživaju u do 80 posto autentičnog prizora.

“Ostali su samo neki detalji. To je pre svega bašta, pa fontana, u kojoj su prijatelji sa kišobranima, a biće tu i Džoijeva soba… Tu su zatim patka, malo pile, kanu i još sitnica i to će biti dopunjavano postupno.”, najavio je za portal.

Međutim, njegova ideja nije da napravi prostor koji je samo vizuelna replika ovog kafića već da se i na meniju ovog lokala nađu autentična hrana i piće iz serije. Naime, kako je Kića naveo, sprema se meni sa šest vrsta kolača, koji su se jeli u seriji, zatim šest vrsta koktela i drugih specijaliteta koji neće moći da se nađu na drugom mestu. Osim hranom i pićem, ambijent ovog prostora biće oplemenjen i različitim glumačkim i stand up događajima o čemu se možete informisati na zvaničnom instagram profilu ovog jedinstvenog kafea u Srbiji.

Zrenjaninski preduzetnik ne krije da uživa u svom kafiću, koji su sem domaćih gostiju posetili i stranci, oduševljeni izgledom i sadržajima. Dobre poznavaoce onoga što Krunoslav Kića Grujić radi nimalo nije iznenadio ovako origrinalan kafić. Od njega se to i očekivalo, s obzirom da iza sebe ima uspešne i kultne zrenjaninske lokale poput Mravinjaka i Zelenog zvona, u kojima su stasavale brojne generacije Zrenjaninaca slušajući dobru muziku i izvođače.

Pročitati i: Virtuelna stvarnost nove generacije – virtuelni influenseri

Autor: Katarina Pejić

Izvori: https://www.zrenjaninski.com/; https://www.danas.rs/.

Foto izvori: https://www.zrenjaninski.com/; https://www.danas.rs/; instagram.com.