Projekat ,,Svaka limenka se računa’’

, AKTUELNO

Ovaj ekološki program je započet još 2009. godine u Velikoj Britaniji, ali se do danas proširio na 16 država Evrope. Partnerstvom između proizvođača limenki i pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine nastala je inicijativa da se ljudima pomogne da recikliraju limenke gde god da su i da sami doprinesu očuvanju svoje okoline.

Pošto su limenke beskonačno reciklabilne, ali se za njihovu ponovnu proizvodnju uštedi više od 95% energije, glavni cilj projekta je da se 100% limenki reciklira u Evropi. Kako bi ova misija uspela organizatori su pokrenuli saradnje sa različitim pojedicnima, ustanova i organizacijama, kao što su: restorani, festivali, škole, šoping centri, kancelarije, parkovi…

Skupljanje limenki u domaćinstvu je poprlično efikasno – odlaganje u kutije i nošenje reciklerima, ali na mestima gde postoji mogućnost za veliku količinu limenki se pravi bitna razlika. Zato zajedno sa organizatorima festivala i događaja, brenodvima pića, lokalnom samoupravom se nabavljaju kutije za odlaganje limenki, kao i sva potrebna prateća oprema.

Pročitati i: Kraj projekta ,,Da šume bude više. Da se lepše diše’’

Pre svega motivacija i uključivanje mladih ka ostvarenju cilja je važna, te se oni podstiču da na zabavan, efikasan i edukativan način budu deo projekta. Učešće je besplatno, a organizatori obezbeđuju propratni materijal. Svi zainteresovani mogu postati volonteri ili partneri događaju, a takođe mogu i besplatno dobiti svoje kutije za odlaganje i propratne materijale. Još jedna važna napomena, limenke nije potrebno presovati prilikom odlaganja u kutije.

Ako želite sami da preuzmete stvar u svoje ruke. Evo nekoliko predloga, ako ste sakupili određenu količinu limenki:

– potražite najbližeg reciklera;

– odnesite reciklirane limenke u najbliži otkupni centar;

– donirajte reciklirane limenke humanitarnim organizacijama.

Beskrajan ciklus reciklaže jedne limenke:

1. sakupljanje limenki

2. sortiranje od drugih materijala uz pomoć magnetnih struja

3. presovanje limenki u velike kocke

4. usitnjavanje, gde se gvožđe uklanja pomoću magneta, a aluminijum se izoluje

5. ponovno topljenje

6. livenje blokova

7. valjanje u tanke limove i koilove

8. proizvodnja

9. limenke za piće

Ceo postupak je veoma brz i može se odviti u roku od samo 60 dana od sakupljanja, a svaka limenka može proći kroz celu proceduru iznova i iznova, zauvek. Pa je od ključne važnosti uštedeti što više resursa i energije možemo.

Autor: Sara Nikolić

Izvor: everycancounts.eu

Foto izvor: nedeljnik.rs, Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay