Počeo jubilarni 30. BELEF

, AKTUELNO, KULTURA

Ovogodišnji BELEF traje od 23.juna do 9.jula, a pored pozorišta i Trga republike, program će se odvijati u pozorištima, Trgu republike, ali po prvi put i u Botaničkoj bašti ,,Jevremovac’’.

Program će publici doneti 6 pozorišnih premijera, 3 beogradske premijere, 7 koncerata, 16 predstava u toku glavnog dela , 7 predstava ,,Mladog BELEF-a’’ i 4 predstave ,,Dečijeg BELEF-a’’. Ovaj jubilarni festival je otvorila predstava ,,Drama na kraju sveta’’ Ateljea 212 u Botaničkoj bašti. Pored ovog izvođenja, na istoj lokaciji publika će moći da uživa u premijeri ,, Za sada je sve okej’’, kruševačkog pozorišta, kao i u popularnoj predstavi Zvezdara teatra ,,Priča o Milutinu’’.

,,Tramvaj zvani želja’’ će dočekati svoju premijeru u Beogradskom dramskom pozorištu, ali i ,,Smrt i devojka’’ u Bitef teatru. Još jedna premijera predstave zanimljivog naziva ,,Kratka istorija pljeskavice’’ će se odigrati u Hartefakt kući.

Pročitati i: Kraj projekta ,,Da šume bude više. Da se lepše diše’’

U Narodnom pozorištu će biti izvedene predstave ,,Kralj Ibi’’, Narodnog pozorišta iz Sombora, ,,Gospođa Ajnštajn’’, kao i ,,Karmina burana’’.

Što se muzičkog dela festivala tiče, na Trgu republike će nastupiti Biljana Krstić i Bistrik bend, kao i Bojan Suđić i Simfonijski orkestar RTS-a. Dok će u Botaničkoj bašti na scenu izaći francuska muzičarka i kantautorka Barbara Pravi, a BELEF će zatvoriti pijanistkinja Marta Argerič u Kolarčevoj zadužbini.

,,Mladi BELEF’’ je takođe važan deo programa, kada će studenti umetničkih akademija prikazati publici svoje godišnje ispite, diplomske i master radove. Za najmlađu publiku će biti organizovan ,,Dečiji BELEF’’ u vidu prikazivanja različitih pozorišnih komada za decu u pozorištima.

Ovogodišnji slogan ,,Želim magiju’’ predstavlja čuvenu repliku iz komada Tenesi Vilijamsa ,,Tramvaj zvani želja’’. Ovaj moto nas podseća na sva iskustva, doživljaje i magiju pozorišta, ali se oslanja na sam koncept ovogodišnjeg programa, jubilej festivala i slavu umetnosti.

BELEF je kulturna manifestacija, koja je nastala 1992. godine. Od tada, pa sve do danas uspeva da promoviše i prikaže novonastale kulturne sadržaje, podstiče i daje šansu mladim umetnicima da pokažu svoje stvaralaštvo festivalskoj publici i pospešuje dalje izvođenje svih premijernih postavki tokom nastavka redovne sezone. Zato je ovaj festival već 30 godina od velikog značaja za kulturu grada Beograda, ali ne samo njega, već svih gradova iz kojih dolaze pozorišta da bi se predstavila brojnoj publici.

Autor: Sara Nikolić

Izvor, foto izvor: www.belef.rs