Kako su nas podkasti zarazili?

, LIFESTYLE

Prema definiciji, podkast je digitalna datoteka koja sadrži audio ili audio-video zapis, koji se distribuira putem interneta. Može se pratiti preko mobilnog telefona, računara, iPOD-u ili televiziji (Apple TV). Sam naziv podcast je nastao od 2 reči: POD (Personal On Demand) i broadcast (emitovanje). Na samom početku, podkast je bio audio datoteka u MP3 formatu, ali su danas najpopularniji video-sadržaji.

Prvi podkast Daily Source Code je objavljen u avgustu 2004.godine. Za samo mesec dana, počelo je snimanje ovakvog sadržaja po celom svetu. Već tokom novembra 2004. pokrenuta je prva platforma za podcast hosting Libsin.

Prve podkast dnevne vesti su se emitovale 2005.godine, a u decembru iste godine reč podkast je proglašena za reč godine u Oxford rečniku.

Nakon 10 godina postojanja, 2014. godine podkast doživljava vrhunac i procvat, od tad se neprestano bruji o ovom formatu, a publike, kao i samih podkastera je sve više. Apple je tada već imao više od milijardu pretplatnika, a brojevi i statistike su samo rasle.

Ta nova era je počela, kada je Sara Kanig pokrenula podkast Serial, koji je izazvao pravi bum. Pošto su trenutno tri sezone dostupne, publika željno isčekuje četvrtu. Njena emisija je do sada najslušanija u istoriji, a preuzimana je preko 420 miliona puta.

Podkast Mišel Obame je takođe veoma popularan i slušan, sa više od milion slušalaca. Ona govori o različitim temama, kao što su porodica, motivacija, rad na sebi…

Još neki od popularnih koje možemo pronaći preko www.spotify.com su: The Daily, Call Her Daddy, TED Talks Daily, Crime Junkie, Last Podcast on the Left, My Favorite Murder

Kod nas postoji inicijativa podcast.rs, koja okuplja više od 70 domaćih podkasta. Na pomenutom sajtu su svi rapoređeni po temama, tako da su lako dostupni i vidljivi, što omogućava brz i lak pristup, ali i odabir intersne sfere svakog ko poseti ovu stranicu.

Neki od najpopularnijih su: Agelast, Daško i Mlađa, Peščanik, Male pobede, Možemo samo da se slikamo, Reaguj!

Prema podacima www.podcastinsights.com, trenutno postoji preko 1.5 miliona podkasta na svetu.

Evidentno je glavna svrha zabava, ali je informisanje veoma bitan faktor. Obrađuju se određene teme u zavisnosti od prisutnog gosta ili gostiju. On, ona ili oni komentarišu i analiziraju oblasti koje su njima bliske, a to sve treba da izgleda opuštajuće i spontano.

Pročitati i: Second hand shop – tabu ili normalnost današnjice

Kao što smo već spomenuli, podkasti su specifikovani za teme, tako da je veoma pristupačano i lako pronaći ono što nas zanima, staviti slušalice, zavaliti se ili pak multitasking-ovati i prepustiti se čarima slušanja, informisanja i verovatno istraživanja, koje usleđuje nakon preslušanog.

Autor: Sara Nikolić

Izvor: boom93.rs, infostudhub.rs

Foto izvor: pixabay.com