Novi trend među umetnicima – godina nostalgije

, KULTURA

Da li je karantin usled epidemije doprineo da se svi posvetimo sebi, razmislimo o svom životu i probudimo ono čuveno pitanje „može li bolje?“; ili je stvar u tome što je na svetsku umetničku scenu stupila „generacija nostalgije“? Samo jedno je sigurno, talenta im ne manjka.

Proteklih nekoliko meseci mogli smo da svedočimo trendu povratka na stara filmska, televizijskih i muzička ostvarenja i njihovu preradu kao novu vrstu umetničkog izraza.

Ovaj trend reboot-ovanja nam je bio zanimljiv, pa smo odlučili da vam izdvojimo nekoliko filmskih, muzičkih i televizijskih ostvarenja koja su ustvari nova verzija starih priča.

1. Tračara (TV serija)

Kultna serija Tračara koja je premijerno prikazana 2007. godine jedanaest godina kasnije dobila je svoj rimejk. Priča o učenicima privatne škole u Njujorku koji bivaju „žrtve“ internet portala „Tračara“ ponovo će biti ispričana kroz novu glumačku postavu u savremenijem duhu. S obzirom da je ovo prvo reboot-ovano ostvarenje u nizu, moglo bi se reći da je Tračara „povukla nogu“. Nove likove, nove stilove, nove svađe i tračeve konačno će i publika u Srbiji moći da prati na platformi HBOMax.

2. Dina (film)

Naučno-fantastično ostvarenje iz 1984. godine, nastalo prema istoimenoj knjizi, u 2021. godini dobilo je savremenu ekranizaciju. Sa savršenom glumačkom postavkom koju čine mladi Timoti Čalamet i mlada Zindeja, na prvi pogled privukla je pažnju i najavila da će kod mlađih generacija ovaj film biti pun pogodak.

Bez spojlovanja, preporučujemo vam da se uvalite u svoje fotelje i pogledate ovaj film na platformi HBOMax.

3. Scene iz bračnog života (TV serija)

TV serija Scene iz bračnog života 1974. godine doživela je veliku popularnost. Može se reći da je to bila prva serija koja se bavila porodicom i brakom ulazeći na taj način u intimu jednog bračnog para. Ove godine savremena ekranizacija ove serije doživela je bum, a glavni glumci Jessica Chastain i Oscar Isaac zasenili su publiku na crvenom tepihu. Njihov glumački performans u ovoj igranoj seriji naterao nas je da se zapitamo šta je suština savremene veze i ljubavi?

Bez daljeg širenja priče, seriju, takođe, možete pogledati na HBOMax platformi.

4. RED – Taylor’s version

I na muzičkoj sceni primećuje se „žal“ za starim vremenima, pa je tako popularna pevačica Tejlor Svift odlučila da svoj album pod nazivom Red iz 2010. godine ponovo objavi i ovaj put snimi, kako je to ona izjavila, „na svoj način“. Odlučila je da odoli potrebama tržišta i šou biznisa i da u njenim autorskim pesmama konačno da sopstveni pečat. Album je najavila kratkim filmom za pesmu „All too well“ u kom glavnu ulogu igraju Dilan Obrajan i Sejd Sink. Hemija između ovo dvoje glumaca je osvojila publiku, tako da se može reći da je Tejlor načinila dobar korak u najavi svog novog starog albuma.

Kratki film, koji je režirala sama Tejlor, možete pogledati na YouTube-u (link).

U karantinu, iz nostalgije za danima pre njega, definitivno su se rodile neke nove ideje u umetničkim krugovima. A sada, sa prolećem 2022. godine, kada se život vraća starom dobrom ubrzanom tempu, na nama je da sačekamo i vidimo da li će se iz nostalgije za vremenima kada smo dane provodili uz laptop i „bindžovanje“ serija roditi neka nova umetnička ostvarenje.

Autor: Katarina Pejić

Foto izvor: pinterest.com

Foto izvor: Google.com