PRIPREMA, POZOR, SAD! 

, ZDRAVLJE I SPORT

Ne postoji osoba koja nije pomislila da krene da trenira prvog dana u mesecu, gde okreće novi list u životu. Kada se taj dan približi ništa se ne menja, osim da kalendar pokazuje drugačiji datum.

Sve ono zbog čega odlažemo vežbanje dešavaće se i kasnije. Svakodnevnica je takva da su usponi i padovi neizbežni, pa tako zamišljamo i idealni trenutak koji ne postoji. U tom slučaju samo gubimo ono sto smo mogli davno da započnemo.

Dok čitate ovaj tekst, možda vam je negde zakopana u podsvesti misao da ste obećali sebi da ćete više vremena provoditi na vazduhu ili u teretani, a ne na društvenim mrežama. Da li to znači da je bio protraćen trenutak jer nismo bili dosledni svojim odlukama? Ili dokaz da takva obećanja nemaju rok trajanja? I jedno pitanje koje se uvek nameće jeste zašto ne bismo probali da od ovoga trenutka, na prvom mestu stavimo naše potrebe i želje!?

Danas zahvaljujući internetu imamo i pristup aplikacijama koje nas redovno podsećaju: kada treba da vežbamo, kada je vreme da unesemo vodu u organizam, koliko smo kilometara prešli, i mnoge druge stvari. Koliko god se one činile korisnim, postavlja se pitanje da li nam je potrebna aplikacija na telefonu da nas opomene da je vreme za trening ili nam je ipak jednostavno potrebno da izađemo iz kuće i odemo na trčanje ili u teretanu.

NEKOLIKO GLAVNIH RAZLOGA ZA BOLJU MOTIVACIJU PRED POČETKA TRČANJA 

Izgubite kilograme, smanjite stres, uživajte u vežbanju ili poboljšajte mogućnosti… Postoji puno razloga za redovno trčanja, a evo nekih zbog kojih biste trebali početi, i to odmah.

Trčanje jača imunološki sistem

Zdravo je trčati 3-4 dana u nedelji ili svakog druog dana – potpuno je dovoljno između 30-40 kilometara nedeljno. Redovnim trčanjem trenirate kardiovaskularni sistem. Glavna prednost je povećanje srčanog mišića nakon svake trkačke jedinice. Osim toga jačaju se i pluća, jer je našem telu potreban stalan dotok kiseonika.

Trčanje nas održava mladim

Umerenim trčanjem se jača imunološki sistem. Takođe se štite ćelije tela od starenja. Istraživanja su pokazala da se redovnim trčanjem smanjuje biološka starost za 15 godina, ako trčite više puta nedeljno, istovremeno produžavate svoj životni vek za tri godine.

Trčanje nas čini srećnim

Dođu dani kada samo želimo da ostanemo u krevetu. Bez obzira koliko nam tada ništa ne ide od ruke, nakon trčanja, sve brige se zaboravljaju, a raspoloženje se povećava. To je čak naučno dokazano. Oslobađaju se hormoni sreće endorfin i serotonin, koji pomažu protiv osećanja anksioznosti, ali i kod depresije.

Spavamo mnogo bolje

Jedno istraživanje je obuhvatilo više od 2.600 muškaraca i žena starosti od 18 do 85 godina.Ova ciljna grupa bila je fizički aktivna ukupno najmanje dva i po sata nedeljno.Na kraju je utvrđeno da se kvalitet spavanja ispitanika povećao za 65 procenata.

Sledite plan treninga

Naravno, ponekad je i trčanje bez plana treninga dobra opcija. Međutim, motivacija za trčanje je veća sa tačnim planom nego bez njega. Čim sledite zacrtani cilj, više se ne postavlja pitanje da li treba da trčite ili ne.

Otkrijte nove rutine

Postoji mnogo razloga za trčanje, jedan od tih razloga je istraživanje novih sredina. Umesto da svako malo hodate istom rutom, trebalo bi da istražite područja u kojima ranije niste bili. Šta kažete na trčanje u šumi? Motivacija za trčanje takođe se može povećati ako trčite u drugo doba dana.

Možda nam nije potrebna aplikacija, pa čak ni ponedeljak, ni prvi u mesecu da bismo odlučili da promenimo navike. Jednostavno, nećemo ostavljati stvari za sutra, već ćemo odmah sada učiniti nešto, od najmanjih koraka do kilometara pretrčanih bez čekanja ,,pravog dana’’. Počnimo sada ovog trenutka ili makar neka bude stvarno od ovog ponedeljka.

Autorka: Jovana Škorić

Izvor: smartfit.rs

Foto izvor: istockphoto