FEST 2022: ,,SESTRE’’ – toksično prijateljstvo dve tinejdžerke

, AKTUELNO, KULTURA

Još jedan film, koji se predstavio u takmičarskom delu je makedonsko ostvarenje ,,Sestre’’. Debitantsko dugometražno ostvarenje mlade rediteljke Dine Dume je prikazano premijerno na festivalu u Karlovim Varima, a sad su i svi zainteresovani mogli da ga odgledaju na ovogodišnjem FEST-u.

Jana i Maja su glavne junakinje ove drame. One su dve nerazdvojne najbolje drugarice, koje provode vreme u školi i van nje zajedno. Na jednoj žurci, snime suparnicu Elenu kako ima seks sa Majinom simpatijom. Nakon Janinog ubeđivanja, Maja kači snimak na društvene mreže koji ubrzo postaje viralan. Elena ne dolazi u školu, a Maju počinje da grize savest zbog postupka. Međutim, situacija se komplikuje, kad njih dve uđu jedno veče u sukob sa Elenom…

Jana je dominantnija ličnost od Maje, što je u početku dobro, jer je ohrabrivala i davala podršku Maji, nakon odlaska njenog oca. On dolazi da pokupi poslednje stvari iz kuće i da ode drugoj ženi, koja je trudna. Kroz te teške trenutke Jana je tu za Maju i pomaže joj, baš kad joj je to najviše bilo potrebno.

Naizgled neraskidiva veza ove dve devojčice je zapravo toksično žensko prijateljstvo u doba kada društveni mediji diktiraju ponašanje, posebno ponašanje labilnih tinejdžera.

Čitati i: FEST 2022: ,,Kućni pritvor’’

Socijalne mreže u životima mladih su preuzele primat, te je korišćenje ,,pametnih’’ telefona neminovno. Najčešće čujemo za neke negativne postupke: maltretiranje odnosno nasilje, sramoćenje ili osvetu. Sva tri aspekta možemo naći u ovom ostvarenju.

Film se bavi time koliko brzo jedno prijateljstvo tinejdžerki može da se promeni i pođe po zlu tj. kako se za čas stvore uslovi da se okrenu jedna protiv druge. Još jedan tema su posledice koje nas proganjaju, kad znamo da smo uradili nešto loše, a držimo to u sebi, kao Maja.

Uočava se njeno stanje koje se pogoršava, pucanje i bes koje oseća prema Jani, jer je donekle krivi za sve što se desilo, ali je svesna da je velikim delom ona sama kriva.

Važan motiv u celom filmu je voda, prikazana u dosta scena – reka ili bazen. Postupci koji su se desili su predvidi, ali Dina pokušava da dočara to, kroz prikaz vode, bez pričanja cele priče. Želi da ostane nedorečena, ali opet jasno stavlja do znanja kako se sve završilo.

Poslednji deo ove zanimljive priče ćemo sami vizualizovati u mislima, što je i rediteljka želela, kako bi svako mogao da iscenira kraj na drugačiji način.

Autor: Sara Nikolić

Izvor: PR služba CEBEF

Foto izvor: imdb.com