Kada si poslednji put otišla na ginekološki pregled?

Da, zaista, zastani i razmisli ‒ kada si poslednji put otišla na ginekološki pregled? Da li si svesna toga da je odlazak kod ginekologa podjednako važan za tvoje zdravlje kao što je odlazak kod zubara ili dermatologa?

Da li je razlog za neredovne ginekološke preglede prethodno loše iskustvo sa ginekologom, strah, sramota, neznanje o tome kako sâm pregled izgleda ili nešto drugo ‒ i dalje, veliki broj devojaka ne posećuje redovno ginekologa. To kažu statistički podaci, kao i priče devojaka oko svih nas.

S obzirom na društvene vrednosti na Balkanu u okviru kojih živimo, hajde da krenemo od početka ‒ ne treba da te bude sramota toga što si mlada devojka koja je seksualno aktivna. Ako je osećaš, znaj da nisi sama. Mnoge devojke osećaju sramotu zbog svega što ima ikakve veze sa seksom, a baš ta sramota je jedna od tema o kojima možeš da razgovaraš sa svojim ginekologom.

Kao što nije svaki profesor dobar pedagog, tako nije ni svaki doktor dobar sa ljudima. Ako si imala prethodno loše iskustvo sa ginekologom ‒ promeni ginekologa. Mnogim devojkama je ginekološka ordinacija sigurno mesto gde mogu da postave bilo koje pitanje ili izraze svaku svoju sumnju u vezi sa reproduktivnim zdravljem. Ili bi bar tako trebalo da bude. Zato, ako si ti iz bilo kog razloga imala loše iskustvo tokom ginekološkog pregleda ‒ istraži druge opcije, kontaktiraj druge ordinacije, ali nemoj potpuno da odustaneš od brige za svoje reproduktivno zdravlje.

Razgovor sa ginekologom predstavlja podjednako važan deo ginekološkog pregleda kao što je uzimanje brisa sa grlića materice.

Da li znaš kako sâm ginekološki pregled izgleda i šta predstavljaju Papanikolau test, grlić materice, spekulum, HPV i ovulacija? Uvek je jedan od načina da se svi izborimo bar sa delom straha ‒ edukacija. Zato, onlajn možeš da pronađeš informacije o svim aspektima ginekološkog pregleda koji te interesuju. Takođe, svog ginekologa možeš da pitaš da te kroz ceo pregled vodi postupno i da ti govori šta u kom trenutku radi i koje instrumente koristi. Ostavljam ti informacije o gore navedenim pojmovima:

• PAPA test ili Papanikolau test je test (skrining metoda) koji se koristi za otkrivanje abnormalnih ćelija prisutnih na grliću materice, koje mogu predstavljati kancerogene ili potencijalno pretkancerogene promene;

Grlić materice (lat. cervix) je fibromuskularni donji deo materice, cilindričnog oblika, i sastavni je deo ženskog reproduktivnog sistema. Spaja matericu sa vaginom i omogućava odliv krvi iz materice u toku menstruacije, kao i prolazak spermatozoida u matericu;

Spekulum je instrument pomoću kojeg se obavlja vaginalni pregled i služi da se njime odmaknu zidovi vagine jedan od drugog, što ginekologu omogućava da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice;

• HPV infekcija je polno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus, grupa virusa široko rasprostranjenih u populaciji koji, zavisno od tipa, uzrokuju nastanak dobroćudnih i zloćudnih promena kože i sluzokože;

• Ovulacija je deo normalnog menstrualnog ciklusa. Za vreme ovulacije dolazi do oslobađanja zrele jajne ćelije.

A sada, pre nego što nastaviš sa svojim danom, osvrni se na sâmu važnost odlaska na redovne ginekološke preglede, jer ‒ odlazak kod ginekologa je podjednako važan za tvoje zdravlje kao što je odlazak kod zubara ili dermatologa.

Autorka: Martina Seizović

Izvori: Labomedica.net, Wikipedia.org, Stetoskop.info

Foto izvor: Stocklib.com