OSVAJAČICA ZLATNE MEDALJE IZAZVALA NEMIRE U PEKINGU

, ZDRAVLJE I SPORT

Ajlin Gu je postala najmlađa skijašica koja je osvojila zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u slobodnom skijanju. Za Evropu ona je “pobednica”, za Kineze “snežna princeza”, a za Amerikance “nezahvalno dete”. Svaka zemlja je preponosna kada svoj predstavnik donese zlato kući, ali se Ajlin time ne može pohvaliti.

Gu je osvojila prvu od tri zlatne medalje na zimskim igrama, i to spektakularnim trikom koji nikada ranije nije izvela. Uspela je da obori svetski rekord i postane najmlađa šampionka u toj oblasti, sa svojih 18. godina. Zbog fenomenalne partije, proglašena je najvećim talentom takmičenja i jedna je od najboljih sportiskinja u Pekingu.
Napetost između kinesko-američkih odnosa postoji, ali sada je još veća. Od svoje petnaeste godine, Ajlin kreće da se takmiči sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih država. Ipak je 2019.godine odlučila da želi da se takmiči u bojama zemlje svoje majke i domovine Kine. Istina je da njeni koreni vuku i sa jedne i sa druge strane, otac je bio Amerikanac, ali se ona ipak odlučila da prihvati majčino državljanstvo. Podigla je veliku prašinu kada je odlučila da predstavlja Kinu na Zimskim olimpijskim igrama, bez obzira što je rođena u Kaliforniji gde živi i dan danas. Tada se javno oglasila na Instagramu gde je napisala da je bila neverovatna teška odluka da to uradi, a nakon toga priznala da je zbog te objave dobijala mnoštvo uvreda poput pretnje smrću. Od tada objave na svojim društvenim mrežama piše na dva jezika.

Pročitaj i:Petnaestogodišnja klizačica koja menja pravila igre

Od svoje sadašnje zemlje dobija znake podrške, nakon osvojenog zlata za njih je ona postala “snežna princeza”, dok od Amerike dobija samo negativne komentare.
Tinejdž zvezda rođena je 2003. godine, osim profesionalnog skijanja bavi se manekenstvom i modelingom. U svetu mode je postala zaštitno lice najvećih brendova poput “Luj Viton”, “Guči”, “Viktorija sikret”. Često je i na naslovim stranama svetskih magazina “El” i “Vog”.
Kada god mediji imaju priliku da popričaju sa njom, jedno pitanje koje postavljaju je isto. Da li se više oseća kao Amerikanda ili kao Kineskinja?
Ona je uvek odgovarala “Ja sam oboje”.

Izvor: bbc.com
Foto izvor: pinterest.com
Autorka: Jovana Škorić