6 stvari koje niste znali o kraljici Elizabeti II

, KULTURA, LIFESTYLE

Ujedinjeno Kraljevstvo je 6. februara otpočelo proslavu kraljičinog platinastog jubileja – obeležavanja 70 godina svog služenja Komonveltu.

Tokom 1936. Elizabetin stric kralj Edvard VIII abdicira, dok njen otac postaje Džordž VI i odbija da joj dodeli titula princeze od Velsa, jer bi se u slučaju dobijanja sina ovaj čin morao oduzeti. Ovakvim spletom okolonsti, nakon smrti oca, 25-godišnja Elizabeta preuzima presto, čime je počela njena značajna vladavina.

Povodom kraljičnog platinastog jubileja, izdvojili smo 6 činjenica koje možda niste znali o ovoj vladarki.

1. Ne poseduje pasoš

Uprkos tome što je imala najviše poseta u istoriji države – navodno je posetila 116 zemalja tokom dasadašnje svoje vladine, Elizabeta nema pasoš. Pošto se svi britanski pasoši izdaju na kraljičino ime, njoj samoj nije potreban. Takođe joj nije potrebna ni vozačka dozvola.

2. Ima dva različita rođendana

Svoje rođenje Elizabeta Aleksandra Meri od Jorka slavi 21. aprila 1926.godine, kada provodi svoj privatni rođendan u krugu porodice.

Međutim, svaka zemlja Komonvelta tradicionalno slavi njen rođendan tokom određenog dana u maju ili junu. Npr. u Ujedinjenom Kraljevstvu taj događaj najčešće pada na prvu, drugu ili treću subotu u junu. Još od davne 1748. se tada slavi rođendan vladara, koji je povezan sa godišnjom ceremonijom i paradom pod nazivom „Trooping the Colour’’.

Pročitaj i: Veliki gubitak za kraljevsku porodicu – odlazak princa Filipa

3. Vozila je kamion tokom Drugog svetskog rata

Nakon višemesečnog nagovaranja svog oca da je pusti, tada 18-godišnja princeza pridružila se ženskoj pomoćnoj službi tokom rata. Poznata kao niži oficir Elizabet Vindzor, obukla je kombinezon i obučila se u Londonu za mehaničara i vozača vojnog kamiona.

Ona je ostala jedina ženska članica kraljevske porodice koja je učestvovala u oružanim snagama i jedini živi čelnik neke države koji je služio u Drugom svetskom ratu.

4. Poslala je imejl 1976.

26. marta 1976. poslala je prvu e-poštu, dok je učestvovala u demonstraciji mrežne tehnologije u istaživačkom objektu u Malvernu (Engleska). Poruka je preneta preko APARNET-a, preteče savremenog interneta. Smatra se prvim vođom jedne države koja je koristila elektronsku poštu.

5. Na nju je pucao jedan tinejdžer

Tokom proslave rođendana 13. juna 1981. odjeknuli su pucnji dok je Elizabeta jahale konja na paradi u blizini Bakingemske palate. 17-godišnjak Markus Sarjeant, čiji su idoli bili ubice Kenedija i Lenona, ispalio je 6 praznih hitaca u kraljičinom pravcu. Kako je brzo uhapšen, a policija ga je lako savladala, Markus je proveo 3 godine u psihijatrijskom zatvoru. Elizabeta je u tim trenucima  samo smirila preplašenog konja i nastavila povorku.

Pročitaj i: Žene koje su menjale istoriju: Ko je bila Eva Peron, prva dama Argentine?

6. Venčanicu je platila kuponima za hranu

Princeza se udala za rođaka po trećem kolenu, grčko-danskog princa Filipa, 20. novembra 1947. godine. Venčanje koje je održano u posleratnoj godini bilo je potcenjeno, barem u poređenju sa raskošnom ceremonijom princa Čarlsa i ledi Dajane 1981. godine.

Mere štednje su bile još uvek na snazi, pa je Elizabet morala da od ušteđenih kupona za hranu kupi materijal za venčanicu, satensku haljinu boje slonovače optočenu sa 10 000 belih bisera, koju je dizajnirao Norman Hartnel.

Pripremila: Sara Nikolić

Izvor: history.com

Foto izvor: pixabay.com