„Jazavac pred sudom“ sada i pred bioskopskom publikom

, AKTUELNO, KULTURA

Sećamo se svi koliko nam je bilo interesantno i novo kada se pojavio televizijski format čiji se scenario temeljio na književnom i umetničkom delu, popularna-ekranizacija. “Ranjeni orao”, svojevremeno, fenomen našeg podneblja, “Greh njene majke”, “Šešir profesora Koste Vujića” ili roman “Kad su cvetale tikve” na pozorišnom repertoaru. Ovi filmovi I predstave pomogli su u tome da ono što mnogi ne bi pročitali, barem pogledaju u formatima kao što su filmovi, serije ili predstave.

Najnovije takvo ostvarenje dostupno je u bioskopima od 3.februara ove godine, širom Srbije.

Radi se o ekranizaciji dobro poznate pripovetke Petra Kočića “Jazavac pred sudom”. IMAX premijera u Cineplexx bioskopu tržnog centra “Galerija”, održana 2. februara, zvanično stavlja na repertoare ovo ostvarenje.

Filmska ekipa sačinjena je od: Daniela Kovačevića, Vanje Nenadić, Eme Gojković, Mihaila Laptoševića, Tamare Radanović i Saše Kuzmanovića, dok režiju potpisuju Mark Vindon, ali i Ema Gojković i Rastko Jevtović.

Prema rečima Eme Gojković, do saradnje je došlo nakon što su ona i Mark pogledali istoimenu predstavu na poziv glumaca, koja je igrana u pozorištu „Slavija“. Nakon čega je on došao na ideju da se po njoj snimi i film.

„Nismo mi birali pripovetku nego je ona izabrala nas“, rekla je Ema.

Pogledaj i: Od „Nebeske udice“ do „Profesionalca“ : Tragi-komedija srpske kinematografije 90ih i 2000ih

Ova pripovetka koja se kroz generacije čita u osnovnim školama, došla je na red za filmsku adaptaciju. Iako je smeštena u vreme Austrougarske vladavine, ova adaptacija je, kako kaže reditelj, van vremenskog konteksta. Na publici je da je shvati onako kako ona misli da treba i u skladu sa svojom percepijom današnjeg sveta.

Film je snimljen još 2019. godine, za svega dva dana, i ideja je bila da to bude niskobudžetni film koji će moći da se gleda sasvim besplatno na Jutjub platformi, ali su na kraju uspeli da dođu do premijere- i to dve. Film svoju prvu premijeru imao je na prošlogodišnjem 49.beogradskom FEST-u.

Od 3.februara film „Jazavac pred sudom“ je dostupan svakodnevno na bioskopskim repertoarima širom Srbije.

Izvor: Danas.rs

Foto izvor: Politika, Pozorište slavija

Autorka: Sofija Dragićević