LAVLJA GRIVA (HERICIUM ERINACEUS) I NJENI BENEFITI

Upotreba lavlje grive (hericium erinaceus) poznata je u čitavom svetu, dok su joj poreklo Amerika, Kina i Japan. Prirodno stanište joj na drveću, u glavnom na bukovom ili hrastovom, ali se uzgaja i u veštačkim uslovima, što je i pristupačnije.

Lavlja griva se pokazala praktičnom u severnoj Americi kod domorodaca koji su je koristili u obliku praha za zarastanje rana, dok se u Kini i Japanu čak i koristi u kulinarske svrhe, u svom izvornom obliku.

Zašto i šta je čini specijalnom gljivom?

Ekstrahovanjem njena dva molekula aktivnih sastojaka, derivata cijatena, ustanovljena je njena bazična svrha i kasnije uticaji na ljudski organizam:

  • Nervni sistem;
  • Antioksidantno dejstvo;
  • Probavni trakt.

Uspešno obnavlja mijelinski omotač nervnih ćelija, stoga pospešuje provodljivost nervnih signala kroz tkivo i obnavljanje istih, što je čini odgovarajućim lekom i prevencijom za nervna oboljenja kao što su Alchajmer, oblici demencije, multipla skleroza, poboljšanje mentalnog kapaciteta, takođe i povoljno utiče na vid. Najnovija istraživanja utvrdila su da lavlja griva predstavlja odličan deo terapije protiv kancera.

Njeno antioksidantno dejstvo je zabeleženo u vidu snižavanja šećera i holesterola u krvi, stoga direktno utiče na gubitak telesne težine, što je direktno dovodi i u vezu sa obnavljanjem kože i sluzokože organa probavnog trakta.

Pročitaj i: 5 razloga zbog kojih ćete zavoleti zeleni čaj

Pokazala se odlična u terapiji bolesti probavnog trakta, najčešće protiv čira na želucu i gastritisa, naravno često korišćena u obliku praha, tj. kapsula.

Sastav Lavlje grive čine:

  • Enzimi – SOD, NaDPH, GSH
  • Derivati cijatena
  • 19 aminokiselina
  • Cink, gvožđe, selen, provitamin D2
  • Beta D – glukan
  • Polisaharidi

Konzumacija lavlje grive je primenjiva u vidu praha, preporučljiva od 3 do 10g dnevno, ali može se koristiti i u pripremi jela, kako bi počeli sa svakodnevnom upotrebom. Jedan od primera recepta ćemo i navesti, ali je možete koristiti kao deo skoro svakog obroka:

Vreme pripreme – 30 do 60 min

Broj porcija – 4 osobe

Sastojci

500 g lavlje grive 1 supena kašika maslinovog ulja Prstohvat soli200 g pirinča 1 glavica crnog luka Proizvoljna količina ulja 1 kašičica sušenog suvog začina bibera, peršuna, celera i majčine dušice 500 ml vode

Priprema

Uključiti šporet na srednju temperaturu, dok se zagreva u tiganj staviti  dve kašike ulja i na njemu propržiti lavlju grivu iseckanu na odreske. Po završetku preliti maslinovim uljem.

U medjuvremenu, dok se kuva pirinač, iseckati luk koji ćemo posle prodinstati u ulju i potom kuvani pirinač staviti u isti tiganj sa gotovim lukom sa začinima navedenim u tabeli. Pri kraju, dodati lavlju grivu i naknadno dopržiti.

Serviranje je spremno za 4 osobe.

Izvor: https://www.maslina.rs/proizvodi/zdrava-hrana/dodaci-ishrani/lavlja-griva-u-prahu-30g.html

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1536/hericium-erinaceus

https://vargagyogygomba.hu/en/articles/lion-s-mane-mushroom-bearded-tooth-fungus

Foto izvor:   https://fungi.com/products/hericium-erinaceus-culture

                      Recepti.com

Autorka: Ivana Grinfelder