Extreme Intimo: Nesavršena kampanja

, AKTUELNO

Pojam „body positivity“, iako relativno nov, napravio je svetski bumi omogućio milionima da s ponosom prihvate i prikažu sebe ostatku sveta. O njegovoj popularnosti govori to što su sve kompanije, kako velike tako i manje, pohrlile da u svoje marketinške kampanje uključe plus size modele, modele sa vitiligom itd. Jedan od brendova koji su skoro odlučili da promovišu „body positivity“ je vrlo popularni Extreme Intimo.

Na prvi pogled, kampanja ovog brenda nedvosmisleno podseća na kampanju brenda Dove  pokrenutu još 2004. godine. Žene bez šminke, različitih oblika, veličina i starosti, pod sloganom „(Ne)Savršena“, trebalo bi da budućim kupcima prikažu realnu ponudu njihovih proizvoda. Nažalost, brend Extreme Intimo nije imao takvu vrstu pokrića u svojim radnjama.

U komentarima na Instagram postu brenda, vrlo brzo se povela rasprava o nedostatku veličina koje provereno ne postoje u njihovim radnjama. Na pitanja vezana za nedostupnost veličina, brend je dao nespretne odgovore, sve vreme ponajvljajući činjenicu da im brojevi dosežu do 44, tojest da im je najveća dostupna veličina XL, kako fokus kampanje nije na „body positive“ već jednostavno promovisanje različitosti među ženama. Pritom, nije samo problem u nedostatku veličina za mršave i krupnije osobe – tela nisu standardnih veličina, niko nema identične kukove i struk, grudi i ramena, te se neretko dešava da nam odeća jedne veličine odgovara na jednom delu tela, ali na drugom ne.

Međutim, kad je Vanja Bursać, Instagram korisnica i DJ, skrenula pažnju na to da je ovakva vrsta kampanje vrlo licimerna ako brend nema proizvode namenjene osobama koje se nalaze u samoj reklami, dobila je odgovor kako „osećaju dosta negative u njenom komentaru“ i da „znaju da neće svako naći odgovarajući artikal“, nakon čega citiraju Balaševića i pišu „nadamo se da ćeš nekom kupiti poklon kod nas, ako već nemamo veličinu za tebe“.

Pročitaj i:Najboljih pet stranica na Instagramu za sve ljubitelje hrane

Jednu stvar treba razumeti: niko nije zahtevao od brenda Extreme Intimoda urade ovakvu kampanju. Da, „body positivity“ nije samo za mršave ili krupne osobe, u to spadaju i osobe sa invaliditetom, sa ožiljcima, opekotinama, flekicama, strijama, ali kad je u pitanju brend koji proizvodi donji veš, veliki izbor veličina bi trebalo da im bude jedini fokus, a ne „kako im modeli nisu fotošopirani ili našminkani“. Jednostavno, ne samo da su izneverili korisnike svojom ograničenom ponudom i lažnim promovisanjem, već su uspeli da kroz komentare prikažu apsolutno odsustvo profesionalnosti i poštovanja prema mušterijama, toliko da su u istim tim komentarima tražene ostavke ljudi koji su zaduženi za vođenje ovog profila.

Mirko Bunčić, marketing direktor kompanije, izjavio je da „ni u jednom trenutku nisu imali loše namere i da im je žao što se situacija ovako odvila“.

„Cilj nam je bio da preplavimo društvene mreže realnim fotkama. Da ceo svet vidi prelepe, normalne žene“, rekao je Bunčić.

U izjavi na njihovom zvaničnom profilu, napisali su kako ton komunikacije nije bio u duhu brenda, vrednosti koje on propagira, te da su ih komentari korisnika podstakli da kreiraju veš različitih veličina.

Pored već napomenute Dovekampanje, brendovi poput ASOS-a, Lane Bryant ili Hanes-a se zapravo trude da razumeju potrebe potrošača, kampanje su im neusiljene i vrlo prirodne, kao i sam narativ koji žele da nametnu – i to rade sa velikim poštovanjem prema svojim kupcima.

Da li će Extreme Intimo zaista poslušati svoje korisnike i održati svoje obećanje? Ova situacija može poslužiti kao primer, te naizad i skrenuti pažnju na to koliko je korisnicima uskraćen izbor odeće. No, ovo je samo povod da se glas potrošača čuje i ispoštuje, jer, na kraju, ti isti potrošači su oni koji utiču na samu uspešnost brenda.

Izvori:https://wanted.mondo.rs/Vesti/Treba-da-znas/a23767/Kampanja-Extreme-Intimo-izazvala-komentare.html

https://time.com/4629671/dove-raise-the-beauty-bar/    (*dove referenca)

Foto izvor: Extreme Intimo/Facebook/Printscreen

Autorka: Anja Petrov