Beležnica profesora Miškovića – plus u mojoj beležnici

, AKTUELNO, KULTURA

Svetlost dana nedavno je ugledala i prva epizoda serije pod nazivom „Beležnica profesora Miškovića“ po istoimenom romanu Ratka Dmitovića.

U moru bezličnih projekata tokom trenutne hiperprodukcije koja zahvata Srbiju osvanulo je nešto što bi moglo postati biser među TV serijama snimljenim u ovom veku, i mada je svaka ocena nakon samo jedne epizode preuranjena, scenaristi Đorđe Milosavljević, Radoslav Pavlović i Kosta Peševski, zajedno sa režiserom Miroslavom Lekićem, svakako su nam dali razlog da se nadamo tome.

Glavna uloga poverena je Crnogorcu Momčilu Otaševiću kome ovo neće biti prvo iskustvo tog tipa. Deluje da mu uloga neafirmisanog novinara koji uprkos ne baš sjajno uređenom životu ne gubi radoznalost koja je neophodna u poslu kojim se bavi leži sjajno. Svakako će ova uloga biti dobar test Mimčilove glumačke zrelosti i ukupnog glumačkog kvaliteta, a raduje činjenica da se u pilot epizodi pokazao u najboljem svetlu.

Njegovog oca, bivšeg inspektora, sumnjivog na prvi, ali i na svaki sledeći pogled, a kome je isto tako sve oko sebe sumnjivo, tumači prekaljeni glumac Svetozar Cvetković koji u ovaj projekat ulazi nakon maestralne uloge u ostvarenju „Žigosani u reketu“.

Valja pomenuti i druge asove domaće kinematografije poput Anice Dobre, Irfana Mensura, Dejana Lutkića, Miodraga Krivokapića…

Svako od njih imao je zadatak da unese svoj deo magije u projekat koji ima potencijal da zaseni mnoge druge snimane na tlu Srbije poslednjih godina.

Ono što takođe izdvaja ovu seriju od ostalih jeste element misterije i naučne fantastike koji je od prvog minuta utkan u priču o beležnici profesora Miškovića.

Na osnovu prve epizode može se zaključiti i bez svedočenja stvaralaca serije da budžet nije izašao iz granice prosečnog, to svakako neće biti opravdanje za eventulani neuspeh, naši su glumci odavno naučili da rade u uslovima mnogo gorim od ovih danas, te s razlogom publika može da očekuje materijal koji će gledaoce prikovati za male ekrane.

U mojoj beležnici prva epizoda dobija plus, svakako predstavlja svojevrsno osveženje i uliva nadu da konačno možemo dobiti sadržaj kvaliteta kakvog gledamo na „Netflix-u“ i drugim platformama.

Ovde stavljamo tačku, ili bolje rečeno zapetu, na priču o beležnici. Nastavićemo vrlo brzo, nakon što pogledamo ostalih jedanaest epizoda, koliko broji ostvarenje u produkciji RTS-a, Telekoma i Košutnjak filma.

Autor: Nenad Stanković

Foto izvor: artanima, kosutnjakfilm

Pročitajte i: Drim tim – hit ili promašaj?