Matrix – 18 godina kasnije

, AKTUELNO, KULTURA

Nakon 18 godina od poslednjeg dela franšiza filmova pod nazivom Matrix ponovo se nastavlja. Premijera filma Matrix 4 Resurrections očekuje se u bioskopima u decembru ove godine.

Može se reći da su crvena i plava pilula najprepoznatljivija dihotomija u svetskoj kinematografiji postmoderne. Inspirisana Bodrijarovim simulakrumom i samom idejom simulacije režiserka i scenaristkinja Lana Vačauski odlučila je da nastavi zanimljivu avanturu svojih likova.

Iz kratkih najava filma koje su postavljene na zvanični YouTube kanal može se videti da se novi deo filma bavi vremenom, njegovim protokom i realnošću njegovog postojanja. Zanimljiv je odabir teme za ovaj deo naučnofantastične priče, s obzirom da smo se i sami na početku godine susreli sa raznim teorijama o promenama dimenzija i toka vremena nakon određenih nebeskih događaja (konjunkcija planeta). Pa se tako možemo zapitati da li je režiserka inspiraciju za ovaj film crpela upravo iz ovakvih teorija?

00

Režiserka, izgleda, ne menja svoju dobitnu kombinaciju, s obzirom da se odlučila za staru glumačku postavu – Kijanu Rivs u ulozi Nea i Kari-En Mos u ulozi Triniti, a ni mi sami ne bismo mogli zamisliti nekog drugog u njihovim ulogama. Ovaj dvojac će, očigledno, ponovo žariti i paliti bioskopskim platnom, bez obzira na godine.

Isečke iz najave možete pogledati na YouTube-u, a tačan datum premijere filma još uvek nije određen. Isečci iz najave filmova objavljeni su pre nekoliko dana, a ceo video sa najavom filma izlazi za par dana, pa se nadamo da ćemo tada dobiti više informacija i o radnji i o premijeri filma.

I dok se film priprema da bude pušten pred svetsku publiku, mi vas pitamo da li ste posle osamnaest godina sna spremni da se ponovo probudite?

Autor: Katarina Pejić

Foto izvor: Google